Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba crteža Marije Tošković

 

 

U srijedu, 15. februara 2017 godine, sa početkom u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena izložba crteža umjetnice Marije Tošković pod nazivom „Bestijarijum“.

Marija Tošković je rođena 1980. godine u Beogradu. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Portugalu, na Universidade de Évora.

Članica je Udruženja portugalskih grafičara. Jedna je od osnivača grafičkog ateljea Contraprova u Lisabonu. Članica je ULUS-a. Živi i radi u Beogradu. Izlagala je samostalno u Portugalu, Srbiji i Crnoj Gori kao i na brojnim grupnim izložbama. Učestvovala je u radu umjetničke kolonije Međunarodnog festivala kulture u Asilahu, u Maroku 2012.godine.

 

U tekstu kataloga izložbe istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović, je, između ostalog, zapisala:

„Bestijarijum Marije Tošković doživljavam kao umjetničku „polemiku” sa svijetom u pokušaju njegovog razotkrivanja, odgonetanja zapretanih kodova postanka/nestanka, rastakanja… u nešto što je nalik…što poprima obrise, asocira na ljudsko-životinjsku simbiozu, na neraskidivu vezu/ nit sa animalnim, instinktivnim, sa životom… Vjerujem da  dijelimo iskustvo pogleda koje rezultira čitanjem životinjskog  u ljudskom liku, izrazu, grimasi…kroz direktna poređenja i dodjeljivanja karakternih epiteta…Taj kontemplativni otklon u svijet bestijarijumskih, fluktuirajućih formi koje bestežinski lebde, rone, plove beskrajnim prostranstvima nepoznatog Marija koristi kao kontrapunkt za esencijalna pitanja KO SMO…ŠTO SMO..KUDA IDEMO…“

Izložbu u galeriji „Perjanički dom“ će otvoriti dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O AUTORU I NJEGOVOM STVARALAŠTVU
KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × two =