Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Izložba instalacija Teodore Nikčević

 

 

U četvrtak, 16. marta 2017.godine, sa početkom u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Klub“ biće otvorena izložba instalacija umjetnice Teodore Nikčević pod nazivom „Champion“.

Instalacija je sačinjena od dvostranih cutout fotografija, figure u prirodnoj veličini kao i objekata namijenjenih sportskim aktivnostima.

Teodora Nikčević je rođena 1986. godine u Nikšiću. Završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju 2009. godine. Izlagala je samostalno u Podgorici 2011. godine kao i na grupnim izložbama u Crnoj Gori i inostranstvu (Italija, San Marino, Srbija, Island, Velika Britanija, Rusija). Učestvovala je u više umjetničkih projekata i rezidencija u Crnoj Gori, Italiji, Austriji i Francuskoj.

U katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala: „Teodora Nikčević se u svojim radovima kontinuirano bavi fenomenima percepcije, iluzije, krhkosti identiteta, ličnih sjećanja i smrti. Koristeći različite umjetničke forme i njihova fina sadejstva, autorka suptilno strukturira ambijentalne postavke koje dovode u pitanje percepciju posmatrača i destabilizuju osjećaj sopstva kao nepromjenljive činjenice. Iako sačinjeni od naizgled konkretnih činilaca, poput fotografija koje bi trebalo da garantuju dokumentarnost i elemenata koji pripadaju predmetnoj stvarnosti, njeni radovi su zapravo oslobođeni naracije i upućuju na nešto što nije neposredno vidljivo i opipljivo, na nešto što ulazi u zonu arbitrarnih značenja“.

Izložba se može pogledati u galeriji „Klub“ u narednih mjesec dana.

 

VIŠE INFORMACIJA O UMJETNICI I NJENOM STVARALAŠTVU
MOŽETE POGLEDATI AKO KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + nineteen =