Centar savremene umjetnosti Crne Gore – Nastup Trio Providenza

 

Centar savremene umjetnosti - logo

 
 

Povodom Svjetskog dana muzike u utorak, 21. juna sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića nastupiće Trio Providenza.

Svjetski dan muzike je godišnja muzička proslava koja se širom svijeta obilježava prvog dana ljeta, 21. juna. Koncept cjelodnevne muzičke proslave izvorno je osmislio američki muzičar Joel Cohen a danas se obilježava u 120 zemalja širom svijeta.

Trio Providenza (Marija Đurđević Ilić – flauta, Tamara Knežević Kovač – flauta i Jelena Vukićević Vukmirović- klavir) izvešće kompozicije Baha, Doplera i Kuhlaua.

 

PROGRAM ZA KONCERT

Podgorica 21.jun, 2016.godine

Trio dvije flaute i klavir

Marija Đurđević Ilić – Flauta
Tamara Knežević Kovač – Flauta
Jelena Vukićević Vukmirović- klavir

– W. F. Bach for two flutes in E minor, Falck No. 54

– F. Doppler – Andante i Rondo za dvije flaute i klavir op. 25

– F.Kuhlau – Trio za klavir i dvije flaute, Op.119

Allegro moderato
Adagio patetico
Rondo: Allegro

– F. Doppler – “Fantaisie sur de motifs hongrois” za dvije flaute i klavir

 

BIOGRAFIJE

Marija Đurđević Ilić rođena je u Kragujevcu (1978), gdje je završila nižu i srednju muzičku školu. Tokom školovanja učestvovala je na više festivala i takmičenja širom zemlje i inostranstva. Diplomirala je i magistrirala na muzičkoj akademiju na Cetinju u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, sa najvišim ocjenama. Laureat je flautskih festivala u Beogradu, Valjevu, Podgorici, Kotoru i međunarodnog takmičenja ¨Petar Konjović. Polaznik je brojnih kurseva vodećih svjetskih flautista, kao što su׃
M. Kofler (Austrija), M. Adorjan (Mađarska), J. Balint (Mađarska), A. Nikole (Austrija), I. Grafenauer (Austrija), V. Lukas (Francuska), M. Debost (SAD), K. Cestin (SAD), Eje Kaufeld (Švedska), Gunila von Baar (Švedska) kao i “Zimske škole za duvače” održane u Dubrovniku pod vođstvom Kraljevskog univerziteta muzike iz Stokholma i Muzičke akademije iz Sarajeva.
Učestvovala je na brojnim manifestacijama i domaćim festivalima: više puta na festivalu “Grad teatar Budva” gdje je nastupala u brandemburškim koncertima J. S. Bacha sa ekipom internacionalnih solista, u Podgorici kao solista u Mocartovom koncertu za flautu sa Simfonijskim orkestrom RTCG, na festivalu DEUS takođe u Podgorici, u Baru na “Barskom ljetopisu” i festivalu ICA ( International Montenegro Music Festival ) takođe u Baru, u Kotoru na Kotor-Artu, na međunarodnom festivalu muzike u Vrnjcima. Premijerno je izvela koncert za flautu, violinu i orkestar sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u Crnogorskom narodnom pozorištu i Nacionalnoj operi u Tirani.
Od septembra 2007.godine postaje član Crnogorskog simfonijskog orkestra u čijem sastavu nastupa kao prva solo flauta, a od 2011.godine je docent na odsjeku flaute na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

 

Tamara Knežević Kovač rođena je u Kotoru 1989.godine, gdje je završila nižu i srednju muzičku školu, “Vida Matjan” u klasi prof. Jasminke Terzić i Žane Marinković. Diplomirala je i magistrirala na muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi red. Prof. Ljubiše Jovanovića sa najvećom ocjenom. Osvojila je niz zlatnih i specijalnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Iz tog perioda izdvaja se takmičenje u Barleti (Italija) gdje je više godina osvajala specijalne nagrade, takmičenje “Tahir Kulenović” u Valjevu gdje je bila laureat takmičenja u solo i kategoriji kamerne muzike. Osim ovih nagrada izdvajaju se i zlatne i specijalne nagrade na Republičkim takmičenjima, u Požarevcu i Beogradu na takmičenju “Davorin Jenko”, druga nagrada na takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu, laureat je akademskog takmičenja “Manja Radulović-Vulić” na Cetinju, čime je osvojila koncert na festivalu “Espressivo”. Kao solista nastupala je na festivalu gudača koji se već godinama održava u Kotoru, kao i na festivalima “Kotor Art”, “Purgatorije”, itd. 2013. godine se predstavila solističkim koncertom Italijanskoj publici u sklopu festivala “Nei suoni dei luoghi”. 2009.godine kao najbolji student muzičke akademije dobija nagradu grada Cetinja, kao i nagradu “ZAMTES-a”. Redovni je član kvarteta “Talija” koji nastupa na svim festivalima u Crnoj Gori i šire. Usavršavala se na mnogobrojnim kursevima poznatih flautista, kao što su Mikael Helasvuo, Christian Larde, Vincent Lucas, Giovanni Mareggin, Davor Bušić, Milena Lipovšek, Karolj Maročik, Janoš Balint, Norbert Girlinger, Sandrine Francois, Peter – Lukas Graf i drugi.
Trenutno je zaposlena na mjestu druge flaute u Crnogorskom simfonijskom orkestru i u srednjoj muzičkoj školi “Vida Matjan” u Kotoru.

 
Jelena Vukićević Vukmirović je rodjena 1987. god na Cetinju gdje je završila osnovnu muzičku školu. Srednju muzičku školu upisuje u Podgorici, klavirski odsjek, u klasi prof. Dragice Gregović. Pored brojnih nastupa na koncertima škole dobitnik je i brojnih nagrada od kojih se izdvaja Specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju pijanista u Barleti 2000. godine, Druga nagrada na međunarodnom takmičenju pijanista u Ankoni 2001. godine, Prva nagrada na republickom takmicenju 2001 god itd.
Osnovne i specijalističke studije na odsjeku za klavir završila je u klasi prof Svetlane Bogino na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Kao student istakla se brojnim nastupima kako solističkim tako i kao klavirski saradnik, a kvalitet je rezultirao i Specijalnom nagradom na republičkom takmičenju u Herceg-Novom 2006. godine kao član klavirskog dua kao i „Zlatnom lirom“ na republičkom takmičenju u Kotoru 2008. Godine itd.
Profesionalno usavršavanje nastavlja na magistarskim studijama iz kamerne muzike u klasi prof Čedomira Nikolića i doc Nataše Popović na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Pored toga učestvuje i na seminarima kod istaknutih profesora i renomiranih pedagoga poput Konstantin Boginoa,Vladimir Ogarkova, Jokut Mihailovic, Aleksandra Serdara, Francesca Maria Possentia i dr.
Kvalitetan rad na magistarskim studijama takođe je rezultirao uspjehom na međunarodnim takmičenjima: Prva nagrada na VI međunarodnom takmičenju „ Davorin Jenko“ u Beogradu 2009. godine; Prva Nagrada na XI međunarodnom takmičenju u Nišu 2010. godine; Četvrta nagrada na internacionalnom takmičenju „ Roma 2010“ u Rimu, Italija 2010. godine i Prva nagrada, titula Laureat takmičenja, VIII međunarodnom takmičenju „ Davorin Jenko“ u Beogradu 2011. Godine. Aktivno nastupa kao član klavirskog dua „Tra noi“ koji je imao koncerte u Crnoj Gori, Srbiji i Italiji. Nastupala je na festivalima „Nei suoni dei luoghi“ (Italija), „Budva Grad Teatar“, „A tempo“(Crna Gora). Magistrirala je 2011 godine.
Trenutno je angažovana kao prof klavira u nižoj muzičkoj školi „Savo Popović“ na Cetinju.