Centar za kulturu Tivat – Program za petak, 12. avgust 2016. godine

 

Centar za kulturu Tivat

 
 

POZORIŠNA PREDSTAVA  “PENELOPIJADA“

Tekst: Margaret Atwood
Rezija: Dragana Varagić
Prevod: Bojana Vujin

Atrijum ljetnjikovca Buća Tivat, u 21:00h.

 

 

U predstavi igraju Dubravka Drakić, Tanja Bošković, Ivana Mrvaljević, Kristina Stevović, Jelena Simić, Smiljana Martinović, Vesna Vujošević i Karmen Bardak.

Prevod teksta potpisuje Bojana Vujin, scenografiju Ketlin Irvin, kostimografiju Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor je Aleksandar Gajić, koreograf Slavka Nelević, dizajner svjetla Rade Stamenković.

Predstava je nastala u produkciji Centra za kulturu Tivat i April production iz Toronta.

Rediteljka Dragana Varagić je zapisala o predstavi: „Ovaj komad je borba da se kaže istina koju bi najradije svi zaboravili. Istina je ljekovita. Pitanje istine je pitanje identiteta. Biće muzike i koreografije u ovom sveženskom komadu gdje nam Penelopa i njene sluškinje, koje igraju mnoge uloge, nude reviziju poznatog Homerovog speva. One nam, iz svoje perspektive, nude rekonstrukciju događaja iz «Odiseje», koji je od žrtava napravio krivce i kome Homer posvjećuje vrlo malo prostora zadovoljan stereotipnim objašnjenjem i ne upuštajući se u pobliže rasvjetljavanje možda jedne kompleksnije priče koja se krije u pozadini.Tako da je komad i neka vrsta pobune protiv Homera i vjerodostojnosti njegove priče. I ne samo njegove, ni Penelopa nam ne kaže baš sve boreći se sa istinom koju bi najradije zaboravila.

Za mene je Penelopa savremena žena, koja je vladala Itakom 20 godina i napravila je mnogo boljom nego što je ikad bila. Ona je i majka koja ima sina tinejdžera, i muža koji nikad nije kod kuće, a opstanak zavisi od nje. A onda je u trenutku koji je obećavao da će donijeti razrešenje napravila grešku. Veliku. Zanima me taj trenutak slabosti koji nije zbog pritiska i nevolje, već nade da će neko drugi donijeti razrešenje.

Baš zbog vremena u kome živimo mene ne zanima samo situacija koja je jača od nje i limitiranost njenog izbora, mene zanima i njena lična odgovornost. A i nju, ja bih rekla. Ona to ne kaže, samo me pušta da mogu i tako da zaključim.“

Komad integrise strukturu klasične grčke tradicije i stil moderne dramaturgije. Horske scene koje se smjenjuju sa monolizima (klasika) predstavljene su u mjuzikl i kabare stilu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × two =