Cetinje – „200 godina samoće – Njegošiations“ – Rad umjetnika Veska Gagovića „Kubik“

 

Biljarda 1

 
 

Rad umjetnika Veska Gagovića „Kubik“ biće izložen u mermernoj sobi u Biljardi na Cetinju od srijede 9. aprila  u okviru projekta „200 godina samoće – Njegošiations“.

Otvaranje izložbe biće priređeno u navedenom prostoru u Biljardi, istoga dana, u srijedu, 9.aprila u 12 časova.

O radu će na otvaranju govoriti Petar Ćuković, istoričar umjetnosti i likovni kritičar, kustos izložbe.

U okviru projekta, koji se odvija u kontinuitetu od 4. novembra u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore, do sada su izlagali Zdravko Joksimović, Ilija Šoškić, Marina Abramović, Vlado Martek i Damir Nikšić.

 

Vesko Gagović

Rođen 1963 u Nikšiću. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1998. gdje je 1991. završio poslijediplomske studije slikarstva. Živi i radi u Podgorici.

Izlagao je na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Grupne izložbe(izbor): 

1989 – XV bijenale mladih, Rijeka;

1990 – 25. Zagrebački salon;

1993 – I jugoslovenski bijenale mladih, Vršac;

1994 – II internacionalni bijenale, Cetinje 1994;

1996 – Savremeno crnogorsko slikarstvo, Bari-Rim;  Male južne slike, Muzej na sovremena umetnost, Skoplje;

1997 – III internacionalni bijenale, Cetinje;

1999 – Damjan- Ugren- Vujačić- Gagović, Galerija Peter Linder, Beč 1999;  Internacionalna Art radionica, Brežice;

2000 – Vujačić-Gagović, kulturna fondacija Italija-Švedska, Venecija;  Bijenale 2000, Pančevo 2000;

2001 – 52 Premio Micheti, Adriatico le due spondo, Frankovila; 15 međunarodna izložba crteža, Rijeka;

2002 – IV internacionalni bijenale, Cetinje;

2003 – Urbanci, Sarajevo; Montenegrin beauty, Budva-Beograd 2003;

2004 – V cetinjski bijenale, izložba Orhideja,

 

Nagrade 

Nagrada Prvog jugoslovenskog bijenala mladih, Vršac 1994;   Nagrada kritike na izložbi ULUCG, Podgorica 1995; Prva nagrada na IV internacionalnom bijenalu, Cetinje 2002;  Nagrada na međunarodnom bijenalu crteža, Rijeka 2003; Prva nagrada ministarstva kulture na konkursu za suvenir, Podgorica 2004. 

 

Kako je nastao rad “KUBIK”?

Proljetos sam razgovarao sa Petrom Ćukovićem, o mom idejnom rešenju rada, kojeg sam uradio za pozivni konkurs povodom izbora umjetnika koji će predstavljati Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu. U toku razgovora Petar mi je saopštio da bi volio da taj rad realizujemo u okviru projekta “Njegošiations” kojeg on, zajedno sa Vladimirom Đurišićem, namjerava da radi povodom jubileja 200 godina od rođenja Njegoša. Rad nije prošao na konkursu za Venecijanski bijenale, a nije realizovan ni u okviru projekta “Njegošiations”, zbog finansijskih razloga: za

Njegovu realizaciju trebalo je izdvojiti znatnu sumu novca, koji u predviđenom skromnom budžetu naprosto nije postojao. Projekat “Njegošiations” počeo je otvaranjem izložbe beogradskog umjetnika Zdravka Joksimovića. Nakon svečanog otvaranja, pozvao nas je na druženje u kafanu, poznati cetinjski umjetnik M.P. Svi u društvu su bili umjetnici. U jednom trenutku druženja, tema su bili vicevi. Svi umjetnici su ispričali po jedan vic, dva, tri ili više. Umjetnici na Cetinju pričaju viceve! Još jedan potencijalni rad za projekat „Njegošiations” nisam uspio da realizujem (nisam snimio kamerom).

Za vrijeme otvaranja izložbe umjetnika V.M. iz Zagreba razgovarao sam sa umjetnikom M.P. sa Cetinja, o jednoj novoj mojoj ideji za rad u okviru projekta “Njegošiations”. Ideja rada je bila da se galerijski  prostor pretvori u medicinski rehabilitacioni prostor. Planirao sam da se na samom otvaranju podvrgnem tretmanu masaže. Cetinjski umjetnik M.P. je u svom prepoznatljivo maniru oduševljen rekao: “to je to, duhovito, duhovito”. Nakon otvaranja izložbe u kafani “Mala Crna Gora” M.P.,  Petar i ja razgovarali smo o ovoj ideji. Petar je prokomentarisao: ”rehabilitacija”…

Kada se termin za održavanje moje participacije u okviru izložbe primakao, Petar me je pozvao da se konačno dogovorimo o njenoj realizaciji. Razgovarali smo o “rehabilitaciji”. Saopštio sam mu da javno izlagnje sopstvenog tijela  možda i nije sasvim u skladu sa mojim dosadašnjim radom i umjetničkim stavom, što naravno ne mora da bude presudno, ali zahtijeva i odgovarajući umjetnički „trening“ i neko performersko iskustvo: vladanje tijelom, suvereno komuniciranje s publikom, itd… Predložio sam da realizujemo novi rad. Ideja novog rada sastojala se u tome da se slaganjem knjiga, različitih izdanja Njegoševih djela, napravi geometrijska forma kocke, dimenzija 1x1x1m, tj. „tijelo“ od jednog kubnog metra. Knjige koje u ovom radu želim da upotrijebim su dakle djela Njegoševa, od različitih izdavača, oblika i poveza… Odustali smo od “rehabilitacije”, ostavljajući to možda za neku drugu priliku, i složili se da je „Kubik“ sasvim u skladu sa idejama koje generiše projekat Njegošiations od samog početka, a isto tako i da slijedi logiku mog dosadašnjeg rada uopšte… Tako je nastao “Kubik”…

Vesko Gagović