Cetinje – Drugi mjesec Montenegro International Theatre Festivala – MIT Festival 2015

 

Mit fest

 

 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom sa Cetinja, drugi mjesec Montenegro International Theatre Festivala – MIT Festival 2015 obilježavaju predstave, muzički programi, premijere, radionice.

Predstava “Žabar”, autorski projekat Lidije Dedović i Petre Veber, po tekstu Rajnera Fazbindera, biće izvedena u subotu 30. maja u 20h na sceni Kraljevskog pozorišta. U predstavi igraju: Miloš Pejović, Jovan Krivokapić, Petar Novaković, Bojana Malinovska, Karmen Bardak, Ana Vučković, Momčilo Otašević, Aleksandar Radulović, Sanja Popović, Gordana Mićunović i muzičar Nebojša Nenezić. Asistenti režije su Mirjana Medojević i Mirko Radonjić.

 

Predstava Zabar - 2

 

Pored programa koji su obilježili majski program festivala MIT 2015, pozorište gostuje i na TESZT Festivalu u Rumuniji. Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom, “Enciklopedija izgubljenog vremena” u režiji Lidije Predstava Enciklopedija izgubljenog vremena - 3Dedović, biće izvedena 26. maja u 20 časova, u okviru programa ovogodišnjeg “Teszt” festivala u Temišvaru. “Teszt”, regionalni festival pozorišta u tom gradu, a ove godine se organizuje osmi put. Manifestacija je međunarodnog karaktera i ima za cilj da promoviše znanje o multikulturalizmu i da informiše javnost o najnovijoj pozorišnoj dramaturgiji u regionu . Festival funkcioniše kao platforma za kulturne razmjene i kao poziv na dijalog s umjetnicima i drugim stručnjacima iz oblasti. Predstava Enciklopedija izgubljenog vremena biće “u društvu” predstava reditelja među kojima su Bojan Jablanovec, Ana Tomović, Boris Liješević, Tomi Janežič, Hajdu Szabolcs, Oliver Frljić, Kokan Mladenović, Jernej Lorenci, Ovidiu Mihăiță, Rába Roland, Urbán András, Radu-Alexandru Nica, Silviu Purcărete i drugi.

Takođe, filmska Laboratorija koja je počela 15.maja, a koju vodi poznati reditelj Miša Radivojević, 28. i 29.maja će rezultirati snimanjem kratkog, bezbudžetnog filma na Cetinju koji će biti svojevrsni rezultat te radionice, a koji će u junu biti prikazan u okviru segmenta Generacija MIT – film. Polaznici ove radionice su mladi glumci, producenti, dramaturzi i scenaristi koji će zajedno za rediteljem raditi na filmu. Generacija MIT – film, pored ovog projekta, uključiće i još deset filmova mladih autora iz regiona, pa će na Cetinje u junu doći i filmski stvaraoci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Kosova.

 

Radionica Mise Radivojevica

 

Kad je u pitanju program MIT Festivala u junu mjesecu, publiku očekuje veliki broj pozorišnih, filmskih, muzičkih i edukativnih sadržaja, te dolazak brojnih umjetnika i umjetničkih grupa iz raznih zemalja Evrope – Italije, Rumunije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, ali i Crne Gore.

Kraljevsko pozorište Zetski dom je pripremilo i posebne pakete karata za pozorišne predstave koje predstoje, te se mogu kupiti po veoma povoljnim cijenama. Sve informacije publika može dobiti na facebook stranici pozorišta ili festivala, kao i pozivom na broj telefona 067 428 655. Pored toga, akcija besplatnog prevoza iz Podgorice i Nikšića za Cetinje i sa Cetinja i dalje traje.