Cetinje, Galerija Atelje DADO – izložba Nade Arnaut

 

Atelje Dado na Cetinju

 
 

Nova  sezona u Galeriji Atelje DADO (Dvorski trg) počinje u utorak, 31. 03. 2015. godine, izložbom Nade Arnaut Floating in a most peculiar way / Plutajući na neobičan način, koja će biti otvorena u 19h, dok će narednog dana, 1. 04. u 11h biti održana prezentacija i razgovor sa umjetnicom.

Nada Arnaut, rođena 1981. u Metkoviću, Hrvatska.

Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. godine, Odsjek za slikartsvo, gdje je i magistrirala 2013. godine.

Od 2010. godine zaposlena je kao viši asistent na Akademiji Likovnih umjetnosti u Trebinju.

Bavi se instalacijom, fotografijom i slikarstvom.

Radovi su joj izlagani u: Narodnom  Muzeju, Beograd; Umjetničkoj Galeriji BiH, Sarajevo; Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Cetinje; Galeriji Duplex 100m2, Sarajevo; Muzeju Hercega Stjepana Kosače, Mostar; Gradskoj galeriji, Kotor; Galeriji Josip Bepo Benković, Herceg Novi; Gradskom muzeju, Herceg Novi; Galeriji Kulturnog centra, Trebinje…

Živi i radi u Trebinju.

 

“Jedina je prihvatljiva svrha ljudskog djelovanja proizvodnja subjektivnosti koja bi neprestano samoobogaćivala vlastiti odnos prema svijetu” – Feliks Gatari.

U aktuelnom vremenu opterećenom viškom informacija i do apsurda ogoljene intime koja se servira nasumično isključivo radi dostizanja popularnosti i virtuelnog prisustva pitanje individualnosti, privatnosti odavno je prestalo biti relevantno za najbrojniji dio populacije. Stoga zapitanost pojedinca  – u ovom slučaju umjetnice kao nekoga čija je dužnost „proizvođenje smisla“ (Feliks Gatari) nad zamršenom „lavirintskom strukturom“ predrasuda, stvarnog značenja i smisla ljudske egzistencije može izgledati kao unaprijed izgubljena „borba sa vjetrenjačama“. Ta konstantna borba, pa čak i onda kada djeluje kao apriorno osuđena na neuspjeh govori o potrebi i važnosti da se svjesno iskorači iz šireg, uhodanog toka života i ritma svijeta kako bi se poput distanciranog pogleda iz vasione sagledao svijet i u njemu dokučila sopstvena putanja.

Upravo na tom tragu je i rad Floating in a most peculiar way – Plutajući na veoma neobičan način, umjetnice Nade Arnaut  za koji je kao lajt motiv poslužio stih iz pjesme legendarnog muzičara Dejvida Bouvija koji je i sam simbol nepristajanja na slijepo praćenje ustaljenih normi ponašanja i djelovanja. Njegov virtuelni junak u pjesmi Space oddity je astronaut Tom koji gubi kontakt sa zemljom i biva ostavljen da pluta svemirom. Nekako nalik Bouvijevom  Major Tomu i Nadin junak – majušna akvarijumska riba smještena  je u minijaturnu providnu plastičnu kesu sa tek toliko vode da u njoj može da mrda i „živi“. Prisilno istrgnuta iz svog prirodnog ambijenta ona je „bačena u svijet“ sasvim drugačiji od njenog uobičajenog okruženja. U pitanju je pažljivo osmišljen koncept , snažno oslonjen na preciznu tehničku realizaciju gdje je bilo veoma značajno uspostaviti balans među elementima – veličini balona i težini sadržaja unutar kese, pa je količina vode taman tolika da balon može neometano da je nosi. Tako ovaj pokretni „živi objekat“, prkosi gravitaciji i teži neprestanom kretanju.  A kretanje se usložnjava – osim u odnosu na okruženje i riba u vodi bori se da uspostavi svoju dinamiku – u skučenom prostoru ona pokušava da ostvari privid normalnosti. Čitava akcija/performans dokumentovan je na otvorenom. Riba lebdi u prostranstvu, nošena vazdušnim strujama, krećući se unutar svog mikrosvijeta i našeg svijeta, odvojena od njega zaštitnom opnom prozirne kese koja istovremeno označava i  vezu i granicu sa okolinom. Nesvjesna okolnosti pod kojima je njeno bivstvovanje transponovano u nešto sasvim drugo ona je dovedena u stanje kontrolisanog funkcionisanja. Video zapis i fotografije događaja omogućavaju “materijalno trajanje” i daju gledaocu produženi vizuelni užitak, stavljajući akcenat na vremensku komponentu rada kao i na različite sredine  u kojima se događaj „dešava“.

Ovaj dinamički sistem nalazi se u labilnoj ravnoteži  (kesa sa ribom  se svakog trenutka može prizemljiti ili odletjeti u visine, što bi ukinulo ili preokrenulo cijeli koncept) koja ga čini neobično uzbudljivim, uprkos nedostatku „akcije“.  Sve ovo čini okvir složene i slojevite  konceptualizacije koja se na neuobičajeno efektan način može usmjeriti u raznim i ponekad potpuno različitim  pravcima tumačenja, podjednako uspješno . – zapisala je povodom izložbe istoričarka umjetnosti Mirjana Dabović Pejović

Izložba će trajati do 22. 04.