Cetinje – Izložba NBCG „Crna Gora na kartama i u atlasima“

 

Nacionalna biblioteka Djurdje Crnojevic 2

 

U Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u četvrtak, 24. novembra u 18 časova, biće otvorena izložba „Crna Gora na kartama i u atlasima“, koja se organizuje u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. godinu, a povodom 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore.

mapaIzložbu će otvoriti akademik Đorđe Borozan, a na svečanosti će govoriti i direktorica Nacionalne biblioteke Jelena Đurović i autorka izložbe i kataloga Danijela Radulović.

Postavka izložbe „Crna Gora na kartama i u atlasima“, koja kartografski prikazuje povijest državnosti Crne Gore, sadrži 43 karte i 12 atlasa iz fonda Nacionalne biblioteke. Podijeljena je na tri cjeline: Crna Gora, Crna Gora na kartama i u atlasima i Crnom Gorom. Prva cjelina, Crna Gora, sadrži 17 karata Crne Gore, koja je zbog svog strateškog i geo-političkog položaja, na razmeđi Zapada i Istoka, bila interesantna mnogim kartografima. Najstarija je Carta di Montenegro objavljena 1860. godine u Beču. Izložena je i Karta Kneževstva Černogorskog, koju je uradio Pavel Apolonovič Rovinski i ona predstavlja „kamen temeljac“ kartografije Crne Gore. Druga cjelina, Crna Gora na kartama i u atlasima, sadrži devet karata i 13 atlasa u kojima se nalazi Crna Gora. Najstariji eksponat je karta crnogorske obale koja se nalazi u atlasu Carte de la mer Mediteranee, koji je uradio francuski hidrograf Žozef Roa (Joseph Roux), a koji je objavljen u Marseju 1764. godine. Treća cjelina, Crnom Gorom, obuhvata 18 karata. To su, većinom, vojne topografske karte izrađene u Militar-geographischen Institutu i Artaria&Co u Beču sredinom 19. vijeka. S obzirom na to da su karte rađene u razmjeri 1:75.000, pružaju veliki broj informacija o reljefu, vodama, naseljima, putevima i stazama određenih područja Crne Gore.

Izložbom „Crna Gora na kartama i u atlasima“ javnosti se prvi put prezentuje dio bogatog fonda Kartografsko-geografske zbirke Nacionalne biblioteke.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × one =