Cetinje – Izložba “Umjetnost u luci – Koegzistencija: za novi jadranski koine”

 

Izlozba Umjetnost u luci

 
 

Nakon uspjeha prve etape izložbe,  koja je tokom avgusta bila postavljena u  Tirani u zdanju „Piramida“, Prijestonica Cetinje ugostiće drugu od pet etapa izložbe savremene umjetnosti pod nazivom „Umjetnost u luci – Koegzistencija: za novi jadranski koine“. Izložba će biti otvorena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju, 05. septembra, sa početkom u 20.00 časova, a obuhvatiće djela umjetnika iz pet zemalja partnera izložbe: Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Italije (Veneto i Pulja).

Umjetnici iz Crne Gore koji izlazu  na ovoj izlozbi su: Jovana Vujanović, Natalija Vujošević, Jelena Tomašević, Irena Lagator i Igor Rakčević.  Izložbu će otvoriti Dragica Milić, generalni direktor Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Crne Gore i Maria Paola Spinelli , kustos izložbe na Cetinju.

            Kustos izložbe je kritičarka i kustoskinja Marija Paola Spineli, u bliskoj saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore (referent g. Boris Abramović) i Narodnim muzejom Crne Gore.

U sljedećoj fazi postavka će biti izložena u Rijeci, u Hrvatskoj, potom u Veneciji, te Polinjanu na moru u Italiji, u periodu do marta 2015.

Jedna od misija projekta je da radeći zajedno umjetnost dobije svoj glas, da se umnogostruče njene vizije, stvori naracija više glasova, povezanih zajedno u veliku jadransku i transmedijsku mrežu.

Izložba je dio projekta „ArTVision. A live art channel“, koji se realizuje iz IPA Adriatic CBC programa 2007-2013, sa ciljem da aktivira i poveže kreativnu energiju mladih umjetnika pozvanih da učestvuju kao protagonisti.

U pitanju je eksperimentalni projekat, koji predvodi regija Pulja – Sektor za područnu politiku promocije teritorije, znanja i talenta, a koji uključuje: Fondaciju Muzeja savremene umjetnosti „Pino Paskali“; regiju Veneto – Sektor za kulturne i aktivnosti vezane za performans; Akademiju lijepih umjetnosti u Veneciji; Ministarstvo kulture Crne Gore; Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja – Crna Gora i Radio televiziju Crne Gore; Ministarstvo kulture Albanije; Akademiju umjetnosti u Tirani – Albanija; Primorsko-goransku županiju – Hrvatska; i kanal RI – Hrvatska.

Osnovna zamisao je uspostavljanje konkretnog i direktnog dijaloga između prekograničnih područja, sprovođenjem niza kulturnih akcija, usmjerenih ka pronalaženju tačaka istovjetnosti i tačaka razilaženja među narodima koji dijele mare nostrum jadranskog Mediterana.

Jedna izložba i pet njenih verzija, na različitim lokacijama i teritorijama, kako bi se ustanovio koncept novog lingvističkog koinè, koji će biti u stanju da teritorijalne identitete prevodi u dinamiku sprega, otvorenosti uma i poređenja. Umjetnici sa različitih geografskih područja, pod koordinacijom tima kustosa, na čelu sa Fondacijom Muzeja „Pino Paskali“, u saradnji sa koordinatorima iz partnerskih zemalja, bavili su se takvim zajedničkim temama kao što su priče i naracije, mitovi i legende, duhovnost i religija, migracije i nomadski način života, a sve u cilju jačanja ideje zajedničkog evropejstva, koje se isuviše često zaboravlja.

UMJETNICI KOJI IZLAŽU:

ALBANIJA (kuratori: Roberto Lakarbonara, Ardian Isufi, Pjeter Guralumi, Vladimir Myrtezai Grosha ) Endri Dani, Sulejman Fani, Ilir Kaso, Alketa Ramaj, Anila Rubiku.

CRNA GORA  (kuratori: Marija Paola Spineli i Boris Abramović )

Irena Lagator Pejović, Igor Rakčević, Jelena Tomašević, Jovana  Vujanović, Natalija Vujošević,

HRVATSKA (kuratori: Maria Leonilde Đanandrea i Ksenija Orelj)

Gildo Bavčević, Fokus Groupa, Ana Husman, Nika Rukavina, Davor Sanvincenti

ITALIJA (VENETO) (kurator: Martino Skavecon)

Đulija Marija Beli, Kjara Bugati, Enej Gala, Anamarija Makapani, Franćeska Piovezan.

ITALIJA (PULJA) (kurator: Antonio Frugis)

Dario Agrimi, Sara Ćiraći, Đanamarija Đaneti, Franćeska Loprieno, Đuzepe Teofilo.

DATUMI IZLOŽBI:

1 – Albanija                od 01 – 24. avgusta 2014

2 – Crna Gora             od 05 – 25. septembra 2014.

3 – Hrvatska                od 20. novembra – 06. decembra 2014.

4 – Venecija                od 20. decembra 2014 – 18. januara 2015.

5 – Polinjano na moruod 31. januara – 01. marta 2015.

MJESTA ODRŽAVANJA:       

Albanija                      Tirana – Piramida

Crna Gora                   Cetinje – Montenegrin Art Gallery

Hrvatska                     Rijeka – Muzej Moderne i Suvremene Umjetnosti

Venecija                      Venice – Magazzino del Sale

Pulja                            Polinjano na moru, Bari – Fondacija Pino Paskali

Info: Izložba će biti otvorena od 05 – 25. septembra 2014.

Radno vrijeme od 06. septembra, svakog dana, 10.00-14.00 i od 17.00-21.00h.

Crnogorska galerija umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“  Balsića pazar bb, Cetinje Montenegro.