Cetinje – Književno veče posvećeno Pavlu Đonoviću

 

 

Narodni muzej Crne Gore

 

 

U poneđeljak, 08. avgusta 2016. godine, u 19:30h, u Dvorištu Biljarde na Cetinju, održaće se književno veče posvećeno Pavlu Đonoviću.

Govoriće: Boško Mijanović, Mladen Lompar, Ethem Mandić
Stihove će čitati: Slobodan Marunović

Organizator književne večeri je Narodni muzej Crne Gore.

 

Pavle DjonovicKnjiževnik Pavle Đonović (1934 – 2002) ostavio je značajan trag u crnogorskoj kulturi.
Objavio je tri zbirke poezije. Prva „Umrli šetač” izdata je 1956. godine. Tada je bio student druge godine Filozofskog fakulteta u Beogradu, đe je diplomirao 1959. godine. „Ružni bogovi” su izašli iz štampe 1962. godine, kada je bio profesor Cetinjske gimnazije.
Zbirka „Mornarske elegije” je objavljena 1968. godine. U trenutku objavljivanja ove zbirke, nalazi se na mjestu kustosa u Njegoševom muzeju na Cetinju, đe će sa prekidom od tri godine (bio je sekretar Jugoslovenskog odbora za izgradnju Njegoševog mauzoleja na Lovćenu), provesti ostatak radnog vijeka. U penziju je otišao sa dužnosti dugogodišnjeg direktora Njegoševog muzeja.

Pripremio je knjigu crnogorskog narodnog humora pod nazivom „Dim u dim”. Prva knjiga je štampana u okviru biblioteke „Luča”, Grafičkog zavoda iz Titograda. Doživjela je još tri izdanja i tiraž od preko 20.000 primjeraka.
Iz štampe je 2001. izašla knjiga „Drače”, kako je priređivač naveo, prva ove vrste kod nas, i predstavlja izbor kozerija objavljenih u „Cetinjskom listu”.
Pavle Đonović je objavio i brojne stručne radove, prikaze, reportaže i dr. Pisao je i televizijska scenarija ili bio konsultant na njima.

Đonović je bio aktivan član više strukovnih udruženja i saveza: Udruženja književnika Crne Gore, Saveza pisaca Jugoslavije, Saveza društava muzejskih radnika Jugoslavije, Udruženja folklorista Jugoslavije, Saveza novinara Jugoslavije i drugih.

Dobitnik je i više nagrada i priznanja, među kojima i Ordena rada sa zlatnim vijencem, Nagrade za životno djelo na Danima humora i satire u Danilovgradu 2001. godine. Posthumno mu je dodijeljena Povelja „Ivan Crnojević”.