Cetinje – Koncert violončeliste Aleksandra Rudina i pijaniste Alekseja Molčanova

 

espressivo logo

Koncert svjetskih umjetnika violončeliste Aleksandra Rudina i pijaniste  Alekseja Molčanova, u okviru Sedmog međunarodnog muzičkg festival “Espressivo”, održaće se na Cetinju, u Ministarstvu kulture u 21 sat, 30. jula 2014 godine.

Aleksandar Rudin jedan je od najsjajnijih umjetnika moderne ruske muzičke scene. Svjetski priznat violončelista, dirigent i pijanista, izvrstan kamerni izvođač, profesor na Moskovskom konzervatorijumu, istraživač ranih notnih zapisa, aranžer – u svim ovim ulogama Aleksandar Rudin je podjednako uspješan. On pripada novoj kategoriji ruskih izvođača – univerzalnim muzičarima.

Molčanov je crnogorskoj publici poznat ne samo kao izvrstan muzičar već i kao profesor na cetinjskoj Muzičkoj akademiji, gdje radi kao docent na predmetu korepeticija. Otvarao je kao solista mnoge orkestarske sezone, član je tria ” Con Spirito”, i klavirskog dua “Aperto”sa Natasom Popović. Nastupao je na festivalima “Mokranjčevi dani”,”A Tempo”, “KotorArt”, Montenegro music fest”, “Barski ljetopis”,”Espressivo”,” Nei suoni dei luoghi”,”Budva Grad Teatar” i drugi.

 

Aleksandar Rudin (dirigent, violončelo, klavir)

Ruski dirigent i violončelista, Aleksandar Rudin diplomirao je na “Gnesin”-u GMPI ( sada Ruska Muzička akademija “Gnesin”) 1983. godine (u klasi profesora Leva Evgrafova – violončelo i Jurija Ponizovkina – klavir). Dobitnik je nagrada i laureat je prestižnih takmičenja (violončelo) uključujući i “Concertino Prague” takmičenje (1972); “Bach Competition” u Lajpcigu (violončelo, prva nagrada, 1976), “Gaspar Cassado Competition” u Firenci (1979), i šesto i sedmo “Tchaikovsky Competition” u Moskvi ( prva nagrada 1978., i druga nagrada 1982.). 1989. godine diplomirao je dirigovanje na Moskovskom konzervatorijumu u klasi profesora Dmitrija Kitaenka .

rudin_a photoAleksandar Rudin jedan je od najsjajnijih umjetnika moderne ruske muzičke scene. Svjetski priznat violončelista, dirigent i pijanista, izvrstan kamerni izvođač, profesor na Moskovskom konzervatorijumu, istraživač ranih notnih zapisa, aranžer – u svim ovim ulogama Aleksandar Rudin je podjednako uspješan. On pripada novoj kategoriji ruskih izvođača – univerzalnim muzičarima.

Aleksandar Rudin nastupa širom svijeta i učestvuje na festivalima u Edinburgu, Istanbulu i Ljubljani. Bio je počasni gost na “Classic Festival”- u u Braunšvejgu, nastupao je kao solista sa najpoznatijim orkestrima kao što su: “Royal Philharmonic Orchestra”, “Danish National Radio Symphony Orchestra”, “Helsinki Philharmonic”, “Wiener Symphoniker”, “Orchestra of the Bavarian Opera”, “Munchener Kammerorchester”, kao i sa najpoznatijim ruskim orkestrima, uključujući i “Pyotr Tchaikovsky Large Symphony Orchestra” i “Russian National Orchestra”. Kao dirigent redovno nastupa u Rusiji, Finskoj, Tursoj, Poljskoj, Norveškoj i Španiji. Povremeno nastupa u kamernim sastavima kao violončelista i pijanista. Njegovi stalni partneri u kamernim nastupima su Jurij Bašmet, Aleksej Lubimov, B. Davidovič, Dmitrij Sitkovetski, Vladimir Spivakov, Natalija Gutman i V. Krainev. Kreativna saradnja povezuje Rudina sa ruskim kompozitorima različitih generacija  kao što su Dmitrij Kabalevski, I. Čerepnin, Edison Denisov, V. Silvestrov, Rodion Ščedrin, A. Golovin, Artjomov, Klimov i drugi.

1988. godine Aleksandar Rudin postao umjetnički direktor festivala “Musical Assemblies”. Od 1988. umjetnički je direktor i dirigent “Musica Viva” Kamernog orkestra, a u isto vrijeme sarađuje sa austrijskim orkestrom “Arpeggione”.

Od 1989. godine Aleksandar Rudin je profesor a od 2002. redovni profesor na Moskovskom Državnom konzervatorijumu P. I. Čajkovski gdje predaje kamernu muziku. Od 1991. Do 1992 bio je gostujući profesor na Helsinčkoj Sibelijus akademiji. Pored toga, drži seminare širom svijeta i sarađuje sa studentskim orkestrima kao dirigent ( “Student Orchestra of the Moscow Conservatory”, “Youth Orchestra of Ekaterinburg” i drugi). Od 1993. godine je predsjednik dobrotvorne fondacije “Musical Assemblies”. Bio je član  žirija mnogih međunarodnih muzičkih takmičenja, uključujući deseto i jedanaesto “Čajkovski Takmičenje”,  Bahovo Takmičenje (Lajpcig, 1998.) a bio je predsjednik žirija dvanaestog Čajkovski Takmičenja 2002. godine.

Muzička raznovrsnost koja omogućava Aleksandru Rudinu da stvara u raznovrsnim muzičkim sferama u kombinaciji sa jedinstvenim umjetničkim integritetom čini da se izdvaja među svojim najznačajnijim savremenicima. “Muzika nije ponavljanje”, kaže Aleksandar Rudin, “Ne može se dovesti do nivoa čiste zabave”. Kombinacija manje poznate i potpuno nepoznate muzike sa novim interpretacijama klasičarskih “hitova” je karakteristika njegovog najvećeg broja programa. Shodno njegovoj strasti ka otkrivanju i pronalaženju zaboravljene muzike moskovska publika čula je mnoga zanimljiva djela po prvi put – neka od njih su: “Fantasy  on Russian Themes” za violončelo i orkestar – K. Davidov, koncerti za violončela – A. Kraft, J.B. Triklir, I. Fazijus, R. Folkman, i ” Prvi concert za violončelo” – A. Dvorak. Zajedno sa “Musica Viva” Kamernim orkestrom predstavio je premijerno moskovskoj publici djela Karla Filipa Emanuela Baha, A. Salierija, I. Plejela, J. Duseka, K. Ditersdorfa, O. Kozlovskog, V. Paškeviča i A. Alibajeva.

Iako je Rudin akademski obrazovan, postao je zainteresovan za autentično izvođenje rane muzike. Vremenom je postigao savršen balans: danas svira koncerte na modernom violončelu i preteči violončela (viola da gamba), izvodi romantičarsku muziku na tradicionalan akademski način, dok djela iz baroka i klasike izvodi “istorijski precizno”. Ovaj izvorni trend otvorio je put za saradnju orkestra sa eminentnim umjetnicima, kao što su izvanredni britanski dirigenti Kristofer Hogvud i Rodžer Norington. Značajan dio Rudinovog repertoara uključuje djela savremenih kompozitora (A. Golovin, V. Silvestrov, V. Artemov).

Aleksandar Rudin snimio je tridesetak diskova. Najznačajniji među njima su: “Six Cello Suites” – J.S.Bach ( “Naxos”), Koncerti za violončelo – J.B. Triklir i N. Miaskovski kao i “Grieg – album”. Drugi predstavlja Rudina ne samo kao violončelistu i dirigenta, nego i kao majstora orkestarskog aranžmana. Na nedavno objavljenim diskovima izvedena su djela A. Alibieva i A. Čerepnina, Betovenova treća Simfonija  snimljena uživo, Koncert za violončelo – A. Kraft.

“Lagani ton Maestra Rudina plutao je po muzičkoj površini uzvišenim tokom nikad ne gubeći ni ljepotu zvuka niti njegovu jačinu.” – Sttutgarten Zeitung

 

Aleksej Molčanov – pijanista. Rođen je 1961. godine u Novorosijsku (Rusija). Srednju muzičku školu završio je u Kijevu (Ukrajina). Kijevski državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama profesora Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao pijanista, od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju “Lisenko” u Lavovu 1984. godine. Već kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Nemačkoj. Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedo sa izvođenjem koncerata. U ovom vremenskom razdoblju vrijedi zabilježiti Proslava Dana nezavisnosti Crne Gore - Aleksej Molcanovturneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima. Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V. Muravskim u periodu 1988-1992. godine. Ostvaren je niz programa, snimaka za državnu radio i televiziju Ukrajine. Duo je dobitnik nagrade “Nova imena”. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa G. Kabinim (violina).
Od 1995. godine živio je u Srbiji, gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup, izdvaja se koncert na festivalu “Mokranjčevi dani” 1998. godine u Negotinu. U kamernom duu sa O. Jakovljević (violina) imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999. godine i nastup na festivalu “Nimus”.
U Crnu Goru se doselio 1999. godine, a od maja mjeseca 2000. godine zapošljen je na Muzičkoj akademiji Cetinje. Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje. U kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima ostvario veliki broj projekata. Član je tria “Con Spirito”, i klavirskog dua “Aperto” sa Natašom Popović.
Nastupao je na festivalima “Grad teatar Budva”, “Mokranjčevi dani”, “A Tempo”, “KotorArt”, “Montenegro music fest”, “Barski ljetopis”, “Espressivo”, “Nei suoni dei luoghi”. Više puta snimao je za RTCG, Radio televiziju Ukrajine. Docent je na Muzičkoj akademiji na Cetinju za predmet korepeticija. 1996. i 1997. godine kao solista otvarao je sezone orkestra Niškoj filharmoniji. 2010. godine kao solista otvorio je sezonu orkestra filharmoniji Ašerkasi, 2011. sezonu orkestra “Crnogorski gudači”.