Cetinje – Koncert Žana Marinković Lekić (flauta) i Oleksij Molčanov (klavir)

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u okviru MIT festa u subotu, 4. juna sa početkom u 20h biče izveden koncert

ŽANA MARINKOVIĆ LEKIĆ (flauta) I OLEKSIJ MOLČANOV (klavir)

Program koncerta:
G.Ph.Telemann SONATA f-moll
R.Schumann 3 ROMANCES Op.94
P.I.Tchaikovsky ARIA Lensky iz opere Evgenije Onegin
D.Krdžić SONATA za flautu i klavir
O.Taktakishvili SONATA

 

Zana LekicŽana Lekić je nižu i srednju muzičku školu završila u Kraljevu, u klasi uglednog pedagoga, prof. Karolja Maročika. 1997. godine upisuje Muzičku akademiju na Cetinju u klasi eminentnog flautiste, prof. Ljubiše Jovanovića gdje i diplomira 2000.god a magistrira 2003. sa najvišim ocjenama. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na Republičkim, Saveznim i Međunarodnim takmičenjima, kao solista i kao kamerni muzičar.
Ostvarila je veliki broj resitala na koncertnim podijumima u zemlji i Regionu, predstavljajući najprije muzičku akademiju a zatim i Mladu crnogorsku umjetniučki scenu.2000.godine nastupila je kao solista na Gradu-Teatru sa Kamernim orkestrom Getingena (Njemačka). Usavršavala se na brojnim seminarima kod vodećih svjetskih flautista – Janos Balint – Mađarska, Michael Debost-USA, Ketlin Chestin – USA, Aurel Nicolet-Švajcarska, Jiri Valek – Češka, Eje Kaufeldtl – Švedska, Gunilla von Baar – Švedska, Peter Lucas Graff – Švajcarska i Dejan Gavrić – Njemačka (Srbija). Kao solista je nastupala na, gotovo svim, festivalima u Crnoj Gori-DEUS, Podgoričko kulturno ljeto, Grad-Teatar Budva, Barski ljetopis, Montenegro music festival.
2000. god. započinje njena pedagoška karijera na Muzičkoj akademiji najpre kao saradnik stažista, na predmetu Kamerna muzika, kasnije kao stručni saradnik u nastavi, da bi 2009. dobila zvanje docenta za Kamernu muziku na MA. Oktobra 2014. godine bira se u zvanje vanrednog profesora na Muzičkoj akademiji na Cetinju. 2010.godine nastupa u Italiji u okviru festivala „Nei suoni dei luoghi“. Maja 2014. godine se predstavila publici u Hrvatskoj (Zagreb), a jula iste godine nastupa na Beijing Flute Festival u Pekingu, kao jedan od predstavnika Crne Gore. Februara i maja 2015. nastupa u Dubrovniku i Rijeci (HR) sa pijanistom Oleksijem Molčanovim. Osnivač je klase flaute u muzičkoj školi ‘’Savo Popović’’ na Cetinju, radila je kao profesor flaute u MŠ u Bijelom Polju, ŠOSMO ‘’Vida Matjan’’ u Kotoru. U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri, studenti i učenici iz njene klase dobitnici su brojnih republičkih i međunarodnih nagrada. Redovni je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori u kategoriji flaute i kamene muzike. Član je Crnogorskog Simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja do juna 2015. godine. Aktivno učestvuje u kulturnom i javnom životu Crne Gore. Od marta 2014. do oktobra 2015. godine obavljala je funkciju vršioca dužnosti Sekretara za kulturu i medije Prijestonice Cetinje.

 
 

Oleksij MolcanovOleksij Molčanov je Srednju muzičku školu završio u Kijevu (Ukrajina) u klasi doc Lidije Šur. Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986.g. u klasi prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao klavirista, od kojih je značajno pomenuti nagradu na takmičenju „Lisenko“ u Lavovu 1984.g. Dobitnik je Specijalne nagrade za izvođenje obavezne kompozicije na I takmičenju „Rahmanjinov“ u Moskvi, 1983.g. Već kao student započeo je aktivnu koncertnu djelatnost kao solista i kao kamerni muzičar u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj.
Po završetku studija, uspješno se bavi pedagoškim radom uporedo sa koncertiranjem. Resitale je izvodio u Švajcarskoj, na turnejama po Ukrajini i Libanu i koncertirao sa brojnim orkestrima – Filharmonije Cerkasi, Lavov, Dnjepropetrovsk i Filharmonija mladih Harkov. Ostvario je niz snimaka za Državnu Radio i Televiziju Ukrajine. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike. Od 1995. je živeo u Srbiji gdje nastavlja umjetničku djelatnost uspješnim koncertima u Nišu, Negotinu, Kragujevcu, Zaječaru. Kao solista otvarao je sezone u Niškoj filharmoniji. Posebno su zapaženi nastupi na „Mokranjčevim danima“ i na „Nimusu“.1999. dolazi u Crnu Goru a od maja 2000.godine je zapošljen na MA na Cetinju. Svoj umjetnički angažman nastavlja na svim značajnijim scenama u zemlji nastupajući sa gotovo svim velikim umjetnicima ostvarivši značajne projekte u kulturi. Nastupao je na festivalima: „Espressivo“, „Grad-teatar Budva“, „KotorArt“, „A Tempo“, „Montenegro Music Festival“, „DEUS“. Vanredni je profesor je na Muzičkoj akademiji na Cetinju za predmet Korepeticija.