Cetinje – Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori JAM 2014

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” i ove godine nastavlja tradiciju obilježavanja manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori JAM 2014 – koja se ove godine održava pod motom Susret Istoka i džeza/East Meets Jazz. Tom prilikom, u Kraljevskom pozorištu, u poneđeljak 14. aprila 2014.godine sa početkom u 20 sati, biće održan koncert kvinteta Backyard Jazz Ensemble.

Backyard Jazz Ensemble je manja verzija originalnog projekta Backyard Jazz Orchestra kojeg su osnovali njemački džez umjetnici, pijanista i kompozitor Stefan Šulc (Stefan Shultze), dobitnik džez nagrade WDR i saksofonista i kompozitor Peter Ehvald (Peter Ehwald). Njihovu ideju podržao je Institut Gete (Goethe Institute), tako da su dugogodišnji muzički partneri Stefan i Peter, kolege sa studija u Kelnu i Njujorku, te iz grupa “Schulzing” i “Oktoposse”, dobili priliku da kroz projekat “Backyard Jazz Orchestra” ostvare svoj umjetnički cilj, koji teži otkrivanju bogate muzičke tradicije istočno-evropskih zemalja i zemalja Balkana i njihove primjene u savremenoj džez muzici. Da bi se bolje upoznali sa kulturom zemalja koje su bile u njiihovom umjetničkom fokusu, mladi umjetnici su u nekoliko navrata putovali po zemljama Jugoistočne Evrope i upijali zvuke i ritmove tog regiona. U sastavu ovog orkestra su neki od najboljih mladih muzičara iz osam zemalja Jugoistočne Evrope i Njemačke. Stilska otvorenost Stefana Schultzea i Petera Ewalda uticala je na eksperimentalnost i izražajnost ovog ansambla, koji je inspirisan vatrenim temperamentom i uzbudljivim melodijama i ritmovima Balkana.

Pored vođa ansambla pijaniste Stefana Shultzea i saksofoniste Petera Ehwalda, u grupi “Backyard Jazz Ensemble” sviraju gitarista Filip Gavranović iz Crne Gore, njemački muzičari Matthias Nowak kontrabisista i bubnjar Daniel Schröteler.

Turneju grupe Backyard Jazz Ensemble u Crnoj Gori podržalo je Ministarstvo za porodicu, đecu, omladinu i sport Pokrajne Sjeverna Rajna-Vestifalija (Njemačka).