Cetinje – Premijera predstave Opera za tri groša

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 
 

U poneđeljak 16. juna 2014.godine, u 19 časova, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, premijerno će biti izvedena predstava “Opera za tri groša” u režiji Tomija Janežiča.

Režiser Janežič potpisuje i scenografiju i dizajn svijetla.

Ostali saradnici:

Dirigent: Žarko Prinčič
Dramaturgija i koreografija: Katja Legin
Kostimografija: Marina Sremac
Idejno rješenje i urednički dizajn kataloga: Katarina Popović
Asistenti reditelja i dramaturga: Mirjana Medojević i Mirko Radonjić
Asistent scenografije i izrada elemeneta scenografije: Saša Anđelić
Obrada audio materijala: Tomaž Grom
Obrada video materijala: Senad Šahmanović

 

Podjela uloga:

Srđan Grahovac- Mekit, zvani meki nož, šef razbojnika
Boris Isaković- Džonatan Džeremaja Pičam, šef prosjaka
Jasna Đuričić- Silija Pičam, njegova žena
Geno Lahner- Podzemna Dženi, bludnica
Karmen Bardak- Poli Pičem
Miloš Pejović- Braun, šef londonske policije, Filč, prosjak
Julija Milačić- Lusi, njegova ćerka
Katarina Krek- Suki Todri i druge uloge
Olivera Tičević – Lusi
Nataša Božović- Prevodilac
Članovi Mekitove bande
Prosjaci, bludnice, policajci

 

Orkestar

Tatjana Krkeljić – flauta, pikolo
Meša Kerović- trombon
Tijana Kovačević – harmonika
Bruno Domiter – udaraljke
Sava Rajković – truba
Stefan Pavićević – alt saksofon, klarinet
Marko Mozetić – benzo, gitara, havajska gitara
Klamen Kotar – sopran saksofon, tenor saksofon, klarinet
Zahvalnost za tehničku podršku: Mili Malović, Dejan Kalezić, Dušan Radžamatović, Vlado Borozan, Rade Božović, Goran Brnović, Marko Batrićević, Mira Perišić, Hakija Radončić, Milka Stojanović i drugi

 

O predstavi:

Godine 1728. Džon Gej piše Prosjačku operu, koja je postavljena u Londonu i postaje veliki hit. Godine 1920. u Londonu opet oživljavaju komad i predstava ostvaruje rekordan broj repriza, čak 1463. Breht (sa saradnicom E. Hautman i kompozitorom K. Vajlom) godine 1928. adaptira Prosjačku operu. Dobija nov naslov: Opera za tri groša.

Premijera Opere za tri groša u Berlinu iste godine. Totalni pogodak. Virus Opere za tri groša se širi na Brisel, Brno, Budimpeštu, Kopenhagen, Geteburg, Ljubljanu, Milano, Moskvu, Njujork, Paris, Prag, Oslo, Stokholm, Tel Aviv, Varašavu, Cirih…

U prvoj sezoni više od 50 premijera. Do 1933. već 130 premijera. Do 1937. V. Benjamin bilježi već 40 000 izvođenja u cijelom svijetu. Između 1933. i 1945. zabranjena je u nacističkoj Njemačkoj i kvalifikovana kao ‘degenerisana’ umjetnost. 50-ih godina XX vijeka postaje najduže igrani mjuzikl u Americi sa preko 2 611 uzastopnih repriza. U sezoni 1986/87 u Zapadnoj Njemačkoj ima deset novih postavki, koliko i Hamlet, ali privlači 174 000 gledalaca, duplo više nego Šekspir. Songovi iz predstave postaju pop hitovi; 1987. MekDonalds koristi Moritat o Meki-Nožu za svoju reklamnu kampanju Big Meka.

 

O autoru:

Bertolt Brecht (Eugen Berthold Friedrich Brecht; Augsburg, 10. februar 1898. – Istočni Berlin, 14. august 1956.), njemački književnik. Studirao je prirodne nauke i medicinu u Minhenu, ali se ubrzo posvetio pozorištu. Nakon dolaska nacista na vlast 1933., odlazi u inostranstvo. U emigraciji djeluje protiv nacizma i militarizma i to kao dramaturg, pisac i izdavač. 1948. godine vraća se u istočni Berlin i osniva “Berlinski Ansambl”. Protestirajući protiv nepravednosti savremene civilizacije, Brecht je počeo s totalnom, anarhističkom pobunom, da bi kasnije prihvatio marksistički nazor na svijet, kojim je snažno obojena njegova cjelokupna društvena satira. Brechtova nemilosrdna i gorka poruga prema modernom društvu znala je ići do totalne redukcije čovjekove stvarnosti na četiri osnovne funkcije: jesti, bludničiti, mlatiti i pijančevati. Po smionosti svoga izraza, snazi eksperimenata i strastvenosti angažmana Bertolt Brecht je najistaknutiji njemački dramatičar 20. vijeka.

 

DATUMI IZVOĐENJA:
15.JUN – PRETPREMIJERA – 19h
16.JUN – PREMIJERA – 19h
17.JUN – PRVA REPRIZA – 19h

 

CIJENA KARTE: 10 eur

INFORMACIJE I REZERVACIJE: Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Zetskog doma od 10-13h i 18-20h. Broj telefona: 041 235 280 i 067 428 655.