CNB „Đurđe Crnojević“ Cetinje – Promocija romana „Dioklitijsko zavještanje“ Miraša Martinovića

 

Narodna biblioteka Djurdje Crnojevic

Povodom svjetskog Dana knjige, u utorak 23.  aprila u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju, biće promovisan novi roman poznatog crnogorskog pisca Miraša Martinovića „Dioklitijsko zavještanje“, koji je ova ustanova objavila u ediciji Posebna izdanja.

Dioklitijsko zavjestanje - naslovna 240Učestvuju:
Jelena Đurović, direktorica NBCG „Đurđe Crnojević“
Borislav Jovanović, književnik
Marijan Miljić, publicista
Miraš Martinović, autor

Ovaj polifoni, prstenasti roman Miraša Martinovića pruža brojne mogućnosti za analizu i tumačenje, razuđen i u sadržajnom i fromalnom pogledu. U crnogorskoj književnosti ovo djelo je jedinstveno. Njegovo publikovanje predstavlja ne samo veliki izdavački, nego i kulturni i estetski poduhvat“, zapisao je  Marijan Mašo Milić u recenziji ove knjige.

Dok Borislav Jovanović u svojoj recenziji kaže: „Roman Dioklitijsko zavještanje je kodiran naglašenom pjesničkom ornamentikom i dubokim pjesničkim ehom. S cijelom mrežom mikro legendi i drevnih dukljanskih toposa, Martinović u simboličkoj ravni u legendi o Vladimiru i Kosari vidi kataklizmični početak dukljanskog udesa, nagovještaj nadolazećeg vjekovnog podrhtavanja dukljanskog državotvornog  i nacionalnog tla  koje traje sve do naših dana – do prestanka iznošenja Krsta svetog Vladimira na Rumiju.“

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“,
Bulevar crnogorskih junaka 163,
Utorak, 23. april u 12h