CNP – Debata “Nove-stare utopije, ima li ih?”

 

CNP - znak 150

 
 

U srijedu 26. februara, u Press sali Crnogorskog narodnog pozorišta u 12 sati, biće održana debata pod nazivom “Nove-stare utopije, ima li ih?” u okviru ciklusa razgovora “Debata u pozorištu”.

U debati učestvuju: Srećko Horvat, filozof iz Hrvatske i pisac Andrej Nikolaidis. Medijatori debate biće Janko Ljumović, direktor CNP-a i Borka Pavićević, dramaturškinja.

Ciklus razgovora “Debata u pozorištu” predstavlja platformu kojom želimo da pokrenemo javnu diskusiju povodom predstave “Everyman Đilas” po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić.

Ciklus razgovora je zamišljen tako da pozorištu omogući dodatno djelovanje u javnoj sferi, i da ono postane mjesto susreta, kritičkog i intelektualnog promišljanja društvenih pitanja – pitanja na koja zajednički možemo tražiti odgovore, kako u pozorištu koje stvaramo, tako i u debatama koje pokrećemo.

Debatu želimo da vodimo i zbog stvarnosti koju pozorišna publika živi, kao i zbog toga što želimo da se pozorište zalaže za javni prostor. Za njegov rad, za njegovu kapacitiranost da govori društvu nužan je i interdisciplinarni pristup koji promovišemo. Debata je nužna pozorištu, kao što je pozorište nužno društvu i zajednici u kojoj djeluje.