CNP – Predstava „Julije Cezar“

 

CNP - znak 150

 
 

Predstava „Julije Cezar“, nastala po tekstu Vilijama Šekspira, a u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, biće izvedena na Velikoj sceni Crnogorskoj narodnog pozorišta u četvrtak 31. marta sa početkom u 20 sati.

Predstava je nastala u koprodukciju: Grad Teatara iz Budve, Centra za kulturu Svilajnac i Narodnog pozorišta iz Sombora.

Kostime je osmislila Tatjana Radišić, scenografiju Marija Kalabić, kompozitor je Irena Popović, koreografiju Andreja Kulešević, producent predstave je Boris Mišković, a kao  direktori projekta potpisuju se: Blažo Radoman, Ivana Nešić i Mihajlo Nestorović.

U predstavi igraju: Sergej Trifunović, Saša Torlaković, Branislav Trifunović, Jelena Minić, Marko Marković, Irena Popović.

 

Julije Cezar - 1

 

„Tragedija Julije Cezar jedan je od najznačajnijih komada u istoriji dramske literature, a njen osnovni motiv – revolucija i politički prevrat, koji se, na kraju, kompromituju u sopstvenoj nemoći, obesmišljavajući tako fenomen istinske demokratije, nisu, na žalost, izgubili na svojoj aktuelnosti od vremena nastanka ovog komada, pa do danas. Pišući o ubistvu Julija Cezara u rimskom senatu, 44. godine p.n.e., Šekspir, u stvari, ispisuje tužnu priču o krahu plemenitih revolucionarnih htenja, koja se, u sudaru sa ličnim interesima, vlastoljubivošću i pohlepom samih revolucionara, pretvaraju u svoju nakaradnu suprotnost. Junaci antičkog Rima, postaju, petnaest vjekova kasnije, Šekspirovi savremenici, uronjeni u spletke i zavere elizabetanskog dvora, ali i savremenici našeg istorijskog trenutka u kome je moguće posljednje decenije naše aktuelne istorije posmatrati kroz prizmu likova i odnosa Julija Cezara“, naveo je reditelj Mladenović.

 

Julije Cezar - 2

 

On postavlja pitanja „Hoćemo li i nakon ove predstave vjerovati u revoluciju, ili ćemo shvatiti da je riječ tek o pukoj zamjeni društvenih elita? Hoće li nam postati jasno da jedni te isti ljudi, bili oni u izobilnoj poziciji vlasti, ili u lagodnoj poziciji opozicije, upravljaju našim životima poslednjih dvadesetak godina, smjenjujući se na lestvici vlasti, i idući gore-dolje, kao na kakvom palanačkom karuselu. Hoće li nam iznova prodati velike riječi, držati zapaljive govore i nahuškati nas na još jednu pobunu na čijem će kraju „borba za opšte dobro“ prerasti u njihovu ličnu korist? Možemo li da prestanemo da vjerujemo u demokratiju ako nam se ona ruga u lice? Možemo li da trpimo autokratsku vlast samo zato što znamo da će jednog uzurpatora zamijeniti drugi? Možemo li da pristanemo na društva u kojima živimo, ako znamo da su zasnovana na laži? Možemo li da se borimo protiv laži, ako više ni sami ne znamo šta je istina?“, naveo je reditelj.

 

Julije Cezar - 3