CNP – Predstava „Karamazovi/Sablasni eros“

 

CNP - znak 150

 
 

U poneđeljak, 10. novembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, gostovaće Pozorište Slavija  iz Beograda sa predstavom  „Karamazovi/Sablasni eros“, koju je po tekstu F. M. Dostojevskog, režirao Vladimir Lazić. Dramaturg predstave je Milisav Milenković, scenograf Boris Maksimović, kostimografkinja Danica Rakočević, muziku je odabrao reditelj Vladimir Lazić. U predstavi igraju: Mihailo Janketić, Žarko Stepanov, Miljan Prljeta, Nebojša Đorđević, Ivana Kovačević i Sanja Radišić Subotić.

“Prepoznati zlo u čoveku! Uočiti ga u njegovom začetku, u samom zametanju, pre listanja i cvetanja, a možda još i ranije naslutiti, nazreti samu klicu njegovog pupljenja, eto  upozorenja koje emituje Fjodor Mihajlovič Dostojevski i u KARAMAZOVIMA.
Strast koja bukne plamenom i traje požarnim mahnitanjem, čak podivljalom stihijom, pleni i njegovog imenjaka Fjodora Karamazova, kao i, naoko, one čedne, a poroka željne. Isti je taj plamen koji ozaruje Dmitrija, Ivana i Aljošu. Njegove vreline podjednako su zapljusnule Grušenjku i Katarinu.
Ako je ljubav najsrodnija sa muzikom, onda se i ova  „ruska  ljubav“, sa svim ponornim tamama i uzletelim svetlosnim visinama, i u dramskom tekstu i u predstavi „Sablasni eros“,  Vladimira Lazića, samo jedna od mogućih interpretacija nesvedenih  i neobuzdanih  Karamazova, Grušenjke i Katarine i kad jesu i kad nisu u međusobnim zagrljajima.
To jeste ljubav kojoj se teži kao poistovecivanju sa njom samom. A kad se ta čežnja izjalovi, kao kompenzacija, rađa se zlo, moć koja uništava.
A smrt i nagovoštena i ostvarena, kao i patnja, postaju neponovljiva kreacija svake uskraćene ljubavi”, zapisao je o predstavi dramaturg Milisav Milenković.