CNP – Premijera predstave „BURA“

 

Da je vjecna i CNP

 
 

Premijera predstave „BURA“, koju po tekstu Vilijama Šekspira režira Dejan Projkovski, održaće se 12. oktobra u 20h, a reprize 13. i 14. oktobra 2016. godine, u 20h na na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

 

predstava-bura-1

 

Scenograf je Valentin Svetozarev, kompozitor Goran Trajkovski, kostimograf Marija Papučevska, za scenski pokret je zadužena Olga Pango, za scensku akrobatiku Aleksandar Ilijev a asistenti režije su Damjan Pejanović i Zoran Rakočević.

 

predstava-bura-2

 

U predstavi igraju: Branimir Popović, Nada Vukčević, Nikola Perišić, Momo Otašević, Andrea Mugoša, Slaviša Čurović, Mišo Obradović, Zoran Vujović, Mirko Vlahović, Petar Burić, Aleksandar Gavranić, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Julija Milačić, Jelena Minić i Radmila Božović

 

predstava-bura-3

 

I kao Prosperova trupa tu su: Slavko Kalezić, Sanja Popović, Filip Đuretić, Vule Marković, Vukan Pejović, Marija Labudović, Jelena Đukić, Marija Đurić, Milica Šćepanović, Omar Bajramspahić, Marko Todorović i Vanja Jovićević.

 

„Ni u jednom od Šekspirovih remek-djela, izuzev jedino Hamleta, nije tako oštro kao u Buri pokazana antinomija između veličine ljudskog duha i krhkosti moralnog poretka. Na ostrvu je odigrana i ponovljena istorija svijeta. Ljudska provjera kroz koju je Prospero proveo svoje glumce. Sve što se na ostrvu dešava biće pozorište u pozorištu, predstava koju će izrežirati Prospero. Dramatični početak ima i drugi smisao, on je izlaganje neposredno, bez alegorije, jedne od velikih Šekspirovih teza, oštro sučeljavanje prirode i društvenog poretka. Brod vozi kralja. Šta je kraljevska vlast u odnosu prema razbješnjeloj stihiji? Ništa!“

Jan Kot ,,Šekspir – naš savremenik“

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × five =