CNP – Premijerno izvođenje “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“

 

CNP - znak 150

 
 

U petak 7. novembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, premijerno će biti izvedena “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, po tekstu Iva Brešana, u režiji Luke Kortine. Predstava je nastala u koprodukciji Međunarodnog festivala Kotor art i Crnogorskog narodnog pozorišta. Festivalsku premijeru predstava je imala 20. jula u Kotoru, u okviru VI Međunarodnog festivala Kotor art.

Producent predstave je Janko Ljumović, dramaturškinja Željka Udovičić Pleština, scenografkinja Ivanka Vana Prelević, kostimografkinje Lina Leković i Ivana Murišić, kompozitor Ljupče Konstantinov, koreografkinja Tamara Vujošević Mandić, lektor Ana Maras Harmander.

U predstavi igraju: Simo Trebješanin, Danilo Čelebić, Dragana Dabović, Ana Vujošević, Stevan Radusinović, Dušan Kovačević, Dejan Ivanić, Gorana Marković, Momo Pićurić, Dragan Račić i Jelena Minić.

Predstava će biti izvedena i u subotu 8. novembra.

 

Predstava Hamleta u Mrdusi Donjoj

 

Mrduša

“Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ tekst je koji od vremena kada je napisan, a to je bilo davne 1965.godine, uspješno podbada, izvrgava kritici i ruglu te uznemiruje duhove ovih naših prostora. Prva je to drama živućeg klasika Ive Brešana koja je zbog svoje nedvojbene političke beskompromisnosti i oštrine spavala čitavih 6 godina nakon što je napisana, sakrivana po ladicama gdje su je brižno pospremale prestrašene ruke kazališnih ravnatelja.

Što je s „Mrdušom“ danas? Da li je vrijeme otupjelo njenu oštricu? Upravo suprotno. Ta groteskna tragedija, kako ju je sam autor žanrovski odredio, na žalost i nesreću ovog vremena, a na ponos dramskoj literaturi, bez problema pronalazi put do današnjeg gledatelja. Jer bez obzira što se klasična Shahespearova dramska priča vještom rukom pisca koji stvara originalno djelo smješta u suvremeni kontekst onog vremena, njena intertekstualnost i razotkrivanje ljudskih mana vodi je k nama.

Ta priča o oportunistima, lopovima, licemjerima skrivenima iza političke frazeologije trenutka razotkriva glupost totalitarističkog režima, ali jednako tako otvara prostor analogiji s našim vremenom demokrature. I prokazuje da promjena sistema ne garantira i promjenu mentaliteta. On je ostao isti. Stoga je ova predstava o nama, ona nam pokazuje da su Bukare i danas jednako tako na vlasti, da je sve prepuno poltrona Mačaka, kukavica Pulje, a da je pobuna pojedinca idealistički čin osuđen i od ovog društva na propast.

Željka Udovičić Pleština

 

Predstava Hamleta u Mrdusi Donjoj-2

 

Jedno od ključnih pitanja postavljenih u predstavi jeste važnost kulture. Da li je ona našem društvu uopšte potrebna? Da li je istinska ili izvitoperena ? U jednom trenutku, Škunca kaže da takva (partijska) kultura „nije prosvećivanje, nego zatupljivanje naroda”. Ovaj problem manipulativnih zamjena, banalizovanja autentičnih umjetničkih vrijednosti ključno je važan za naše vrijeme.

Ana Tasić

 

Predstava Hamleta u Mrdusi Donjoj-3