CNP – Premijerno izvođenje predstave „Njegoš i ja“

 

CNP - znak 150

 
 
 

Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u petak 11. oktobra u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava „Njegoš i ja“, autorski projekat Paola Mađelija, koji je nastao u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Međunarodnog festivala Kotor art.

Predstava Njegos i ja - 2Predstava „Njegoš i ja“ izvedena je u okviru V Međunarodnog festivala Kotor art 20. jula, u praznom bazenu napuštenog hotela „Fjord“ u Kotoru. Ovaj komad, koji je nastao kao dio pozorišnog segmenta Kotor arta, nakon festivalske premijere u Kotoru  premijernim izvođenjem na sceni CNP-a započinje svoj repertoarski život.

Dramaturškinja predstave je Željka Udovičić, kompozitor Ljupče Konstantinov, scenograf Hans Georg Schafer, kostimograf Leo Kulaš, producenti su Janko Ljumović i Slobodan Božović. U predstavi igraju: Karmen Bardak, Aleksandar Radulović, Paolo Magelli, Maja Pelević i Ljupčo Konstantinov.

Iz dramaturške recenzije Željke Udovičić izdvajamo: Predstava «Njegoš i ja « ludistički nevino, ali intelektualno hrabro i oporo traga za «izgubljenim vremenom». Na tom putu ona reinterpretira vlastita sjećanja, ispisujući tako ponovo jednu istoriju koja nas sve određuje i svima pripada.

Način na koji je ova predstava nastajala razlikuje od klasičnih pozorišnih procesa. Osnovnu ideju i nit vodilju predstavlja jedno Paolovo sjećanje, o njegovom prvom dolasku u Crnu Goru, u trenutku kada je još bio neki klinac iz Italije koji je odlučio krenuti na Istok i upoznavati neke druge kulture. Na taj način, kroz upoznavanje manjih kultura – radi manjih jezika ili geopolitičkog položaja, a ne manje važnih, želio se, taj europski  dječarac, oduprijeti kulturnom imperijalizmu, koji je nažalost i danas na snazi. Od tog prvog dolaska, u predstavi se nalaze dva, tri konkretna događaja, u međuvremenu nužno preoblikovana vremenom koje je proteklo, i odjeci utisaka od prvi put pročitane „Luče Mikrokozme“, koja je još u to vrijeme, jedina među Njegoševim djelima, bila prevedena na italijanski. Na tom putovanju kroz Paolova sjećanja, zajednički smo, cjelokupni autorski tim, diskutovali o problemima koji nas se svih tiču – temama tradicije, revolucije, nacionalizma, kulture, kulturnog imperijalizma, uništavanja mediteranske kulture…, iz čega je, metodom improvizacija koje su kasnije fiksirane, ali ne sasvim, nastajao scenski materijal. Predstava nije autobiografska, niti se precizno drži nekih konkretnih događaja, ona se čvrsto drži Paolovih impresija, ali i naših zajedničkih razmišljanja o njima. Tako da „ja“ iz naslova ustvari na neki način sadrži sve nas, svakog na svoj način, iz svog ugla. Ali ne samo nas, ona treba, mora i želi, ona jednako kao što traži maštovite stvaraoce u svojoj tvorbi traži i maštovite gledaoce da ih uklljuči u to «ja» koji će njenoj intertekstualnosti, citatima Kiša, Buchnera,  korespodenciji s današnjim vremnom dati značenje. Koja će znati čuti da te divne Njegoševe stihove, recimo, ne citiramo kao nešto uzvišeno i nedodirljivo, nego ih koristimo stavljajući ih u savremeni kontekst, kao replike koje se dobacuju, ili kao neke narodne , mudrosti koje su u stanju profunkcionisati u ovom društveno-političkom kontekstu. Jer dobri pjesnici žive zauvijek, i zato im ne treba pisati nekrologe, nego se sa njima treba igrati, svađati, kritički ih promišljati – jedino to znači da su još uvijek živi, i da nas se još uvijek tiče ono što su imali za reći.“

 

Predstava Njegos i ja - 3

Predstava „Njegoš i ja“ reprizno će biti izvedena na Velikoj sceni CNP-a u subotu i nedjelju 12. i 13. oktobra.