CNP – Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Crna Gora i Veliki rat“

 

CNP - znak 150

 
 

U četvrtak, 22. januara, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Crna Gora i Veliki rat“, u režiji Andra Martinovića i Branka Baletića.

Crnogorska kinoteka realizovala je 60 minutni dokumentarni film „Crna Gora i Veliki rat“. Projekat je započet u martu 2014. godine a završen u decembru. Film sadrži djelove materijala koje je Crnogorska kinoteka posjedovala i pojedine scene koje pripadaju svjetskoj baštini, kao i novootkupljene materijale koji ostaju u  arhivi Kinoteke. Scenarista filma je Niko Martinović, obradu slike potpisuju Vladimir Vučinić i Ana Đurković, stručni saradnik animacije je Aleksandar Berkuljan, organizatori  Milena Charan i Aleksandra Cerović, dizajner tona Jovo Kljajić, narator Branimir Popović, kompozitor Leo Đokaj, montažer Milo Lekić, saradnik Nemanja Bečanović.

Ovaj projekat u kojem su učestvovali svi zaposleni u Kinoteci kao i neophodni saradnici van kuće, izuzetno je važan dokument za naše društvo jer u kratkom pregledu bilježi sve relevantne trenutke iz naše istorije skrajnute od šire javnosti, a neophodne za stvarno istorijsko i naučno vrednovanje tog perioda, o čemu će svjedočiti i novo pronađeni filmski materijal.

Ulaz za projekciju je slobodan.