CNP – Program za petak, 01. april 2016. godine

 

CNP - znak 150

 
 

U petak, 01. april 2016. godine, na programu CNP-a su dvije predstave: u 20h na Velikoj sceni je “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a u 20,30h na Sceni Studio „Allegretto Albania“.

 

Let iznad kukavičjeg gnijezda

Predstava “Let iznad kukavičjeg gnijezda” nastala po tekstu Kena Kejsija, u režiji Dijega de Breje i produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom, biće izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u petak 1. aprila sa početkom u 20 sati.

Let iznad kukavicijeg gnijezda - 2Dramatizaciju su uradili Dijego de Breja i Stela Mišković, dramaturg predstave je Stela Mišković, kostime je osmislio Blagoj Micevski, scenografiju, izbor muzike, i dizajn svijetla potpisuje Dijego de Breja, a asistenti režije su: Zoran Rakočević i Damjan Pejanović.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Jelena Simić, Branimir Popović , Dušan Kovačević, Goran Vujović, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Želimir Šošo, Momčilo Pićurić, Zoran Rakočević, Anđelija Rondović, Aleksandar Gavranić, Karmen Bardak.

“Let iznad kukavičjeg gnijezda” je vrlo tematska igra o sveopštem stanju svijesti, o ljudskoj nemoći u modernom svijetu apsurdnih mehanizama kontrole i upravljanja, kapitala i politike. Priča o savremenom svijetu punom tjeskobe, stega, bezumnosti i bezizlaznosti.

Let iznad kukavicijeg gnijezda - 5Priča o bolnoj vezanosti čovjeka svojom ličnom nesrećom zbog koje se ne može odbraniti od duhovnog pada, o čovjeku koji, kao u izolacionoj komori neprobojnoj za pokušaje pobune i bijega, životari kao živ leš, zakopan u manipulacijama i spletkama sistema i vlasti.

Tekst govori o tome da vrijedi pokušati i da je čovjek iako duboko ogrezao u društvenu i duhovnu krizu, još uvijek jedini koji sa kritičkim i borbenim duhom, sa strašću, strahom i hrabrošću, sa ljubavlju i mržnjom, da je čovjek još uvijek jedina nada, novog, drugačijeg, boljeg.

Osim  dobra i zla, još uvijek postoji i optimizam koji otvara zenit za budućnost, jer – ko sumnja u svoju moć, nije više moćan i ko sumnja u vjeru, nije više vjernik.

 

Allegretto Albania

Allegretto AlbaniaU petak 1. aprila, na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta u 20.30 sati, biće izvedena predstava „Allegretto Albania“ Stefana Čapaljikua, u režiji Idriza Đokaja. Autorsku ekipu čine: Dragana Tripković, dramaturg, Balša Poček, asistent dramaturgije, Anja Jovanović, video, Lina Leković, Ivana Murišić i Vladan Bošković, saradnici na scenskom dizajnu. U predstavi igraju: Mirko Vlahović, Gorana Marković, Slavko Kalezić, Emir Ćatović, Dragan Račić, Jelena Minić i Mišo Obradović.