CNP – Program za poneđeljak i utorak, 25. i 26. februar 2013. godine

 

CNP - znak 150

Predsrava Post scriptum 2U ponedjeljak i utorak, 25. i 26. februara, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati, biće izvedena predstava “Post scriptum” po djelima Danila Kiša, u adaptaciji i režiji Varje Đukić.

Autorski tim predstave čine: dramaturg  Božo Koprivica, video art Nikola Simanić, scena i kostim Varja Đukić, dizajn zvuka Zoran Jerković, muzički aranžmani i transkripcija Vjera Nikolić, koreografija Tamara Vujošević Mandić, izbor muzike Vjera Nikolić, Varja Đukić i Zoran Jerković.

U predstavi igraju: Varja Đukić, Miloš Marijan, Milorad Radović, Staša Jovović, Ema Vuković, Dejan Baletić, Balša Baletić, Vasilije Minić. Audio predstave glume, govore i čitaju Predrag Ejdus, Branimir Popović, Kozma Prelević, Marko Šušić, Dejan Đonović, Dragoljub Čarli Ilić, Ema Prelević, Ištvan Mesaroš, Barnabas Horanyi, Gyiorgyi Orsos, Jozsef Galli i Gergely Aniko.

U ponedeljak, 25. februara u 21 h i 30 min u CNP-u, nakon predstave „Post Scriptum“, Crnogorsko narodno pozoriste u saradnji sa knjižarom Karver, organizuje program povodom dana rođenja Danila Kiša: 22.02. Danilo Kiš, Proza, Teatar, Poetika, Rani jadi.

Program je otvoren za publiku predstave „Post Scriptum“ i za javnost. Povodom datuma koje je knjižara Karver organizovala posljednjih pet godina, u otvorenom i interaktivnom razgovoru sa publikom, osim autorke predstave, Varje Đukić i dramaturga Boža Koprivice, učestvovaće književnik i profesor Dragan Radulović i profesor Božena Jelušić.

 

Varja Djukic - Bozo Koprivica - Dragan Radulovic - Bozena Jelusic

 

Danilo Kiš (22. 02. 1935., Subotica – 15. 10. 1989., Pariz) je osnovno i gimnazijsko obrazovanje stekao u Mađarskoj. Nakon što 1944. njegova familija biva uhapšena u jednoj antisemitskoj raciji i bespovratno odvedena u Aušvic, Danilo dospijeva u Crnu Goru, na Cetinje, u zavičaj njegove majke. Tamo dovršava gimnazijsko školovanje, a potom se upisuje na Filosofski fakultet u Beogradu, gdje i diplomira na danilo_kisnovoosnovanoj grupi za opštu književnost. Rano se osvjedočio kao vrsni prevodilac s francuskog i mađarskog jezika. Godinama je živio kao slobodni književnik i prevodilac, a jedno vrijeme je i vodio međunarodnu saradnju u Udruženju književnika Srbije. Takođe, niz godina je radio kao lektor za srpski jezik i književnost u Strazburu, Bordou i Lilu. Poslednje godine živio je kao profesionalni književnik u Parizu i Beogradu. Bio je vjenčan za Mirjanu Miočinović od 1962. do 1981. god., a nakon razvoda živio sa Paskal Delpeš sve do svoje smrti. Umro je u Parizu, 15. oktobra 1989. godine. Sahranjen je u Beogradu na Novom groblju.

Danilo Kiš je pisao pripovijetke, romane, drame, pjesme, eseje i polemičke  rasprave, a prevodio je sa ruskog, mađarskog, francuskog i engleskog jezika. Njegova prva knjiga objavljena je 1962, a sadrži dva kratka romana: Mansarda i Psalm 44. Najviša čitalačka priznanja, istinsku slavu zadobija s romanom Bašta, pepeo (1965). Sabrana djela Danila Kiša obuhvataju deset tomova. To su: Mansarda, Psalam 44, Rani jadi, Bašta, pepeo, Peščanik, Noć i magla, Grobnica za Borisa Davidoviča, Čas anatomije, Hommo poeticus i Enciklopedija mrtvih. Posthumno su objavljene knjige: Život, literatura, Gorki talog iskustva, Pesme i prepevi, Lauta i ožiljci s tekstovima iz zaostavštine i onima koji do tada nisu bili preštampavani u obliku knjiga. Danilo Kiš je 1972. godine odbio Ninovu nagradu.