CNP – Program za srijedu 27. april 2016. godine

 

CNP - znak 150

 

 

U srijedu 27. aprila na na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 19 i u 21 sat, biće prikazani filmovi Balkan ekspres“ i „Banović Strahinja“ kao omaž nedavno preminulom velikanu jugoslovenskog glumišta Draganu Nikoliću.

Grupa sitnih lopova i varalica luta po mjestima prerušena u muzički sastav „Balkan Ekspres“. Počinje okupacija i jedina briga ovih džeparoša je kako sačuvati glavu na vjetrometini prvih ratnih strahota.

U tom strašnom i nemilosrdnom vremenu ljudi sa dna izrastaju iz svojih, do tada, beznačajnih sudbina i postaju tragični heroji svog vremena. Crni humor se prepliće sa uzbudljivim dramskim zapletom, a nostalgična muzika kao da se bori sa strahotama rata.

Radnja se dešava u Srbiji okupiranoj od sila Osovine. U novom okruženju, skriveni pod „Balkan Ekspres“ bendom pokušavaju da se snađu i naravno gledaju da profitiraju. Film „Balkan ekspres“ je režirao Branko Baletić.

Dok se Banović Strahinja nalazi u lovu, njegovu kulu napada Alija sa vojskom. Nakon što ubija sve ljude, sa sobom odvodi Strahinjinu ženu Anđu, pokušavajući da je osvoji, čemu se ona dugo opire, ali ipak na kraju popušta. Strahinja pronalazi odmetnički logor i u dvoboju ubija Aliju. Anđa tada odlazi ocu da bi primila kaznu – vađenje očiju, i odvode je u hram kako bi izvršili surov obred. Strahinja je prisutan i svi sa nestprljenjem čekaju izvršenje kazne, kada ih on iznenađuje neočekivanim potezom.

Film je snimljen po motivima istoimene srpske narodne pjesme. Režiser filma “Banović Strahinja” je Vatroslav Mimica.

Filmski program CNP realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom a ulaz za sve projekcije je slobodan.

 

Iste večeri na Sceni Studio u 20.30 sati, okviru novog programskog segmenta Scena Akademija biće izvedena predstava po tekstu Šarlote Džons “U plamenu”. Cijena ulaznice za sve programe u okviru Scene Akademija je 1 euro.