CNP – Program za subotu 16. mart 2013. godine

 

CNP - znak 150

 
 

U subotu 16. marta, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati biće izvedena predstava “Penelopijada” koju je po tekstu Margaret Atvud režirala Dragana Varagić. Predstava je nastala u produkciji Centra za kulturu Tivat i April production Toronto. Prevod teksta potpisuje Bojana Vujin, scenografiju Ketlin Irvin, kostimografiju Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor je Aleksandar Gajić, koreograf Slavka Nelević, dizajner svjetla Rade Stamenković. U predstavi igraju Dubravka Drakić, Tanja Bošković, Ivana Mrvaljević, Kristina Stevović, Jelena Simić, Smiljana Martinović, Vesna Vujošević i Karmen Bardak.

 

Predstava penelopijada

 

Rediteljka Dragana Varagić je zapisala o predstavi: „Ovaj komad je borba da se kaže istina koju bi najradije svi zaboravili. Istina je lekovita. Pitanje istine je pitanje identiteta. Biće muzike i koreografije u ovom sveženskom komadu gde nam Penelopa i njene sluškinje, koje igraju mnoge uloge, nude reviziju poznatog Homerovog speva. One nam, iz svoje perspektive, nude rekonstrukciju dogadjaja iz «Odiseje», koji je od žrtava napravio krivce i kome Homer posvećuje vrlo malo prostora zadovoljan stereotipnim objašnjenjem i ne upuštajući se u pobliže rasvetljavanje možda jedne kompleksnije priče koja se krije u pozadini.Tako da je komad i neka vrsta pobune protiv Homera i verodostojnosti njegove priče. I ne samo njegove,  ni Penelopa nam ne kaže baš sve boreći se sa istinom koju bi najradije zaboravila.

Za mene je Penelopa savremena žena, koja je vladala Itakom 20 godina i napravila je mnogo boljom nego što je ikad bila. Ona je i majka koja ima sina tinejdžera, i muža koji nikad nije kod kuće, a opstanak zavisi od nje. A onda je u trenutku koji je obećavao da će doneti razrešenje napravila grešku. Veliku. Zanima me taj trenutak slabosti koji nije zbog pritiska i nevolje, već nade da će neko drugi doneti razrešenje.

Baš zbog vremena u kome živimo mene ne zanima samo situacija koja je   jača od nje i limitiranost njenog izbora, mene zanima i njena lična odgovornost. A i nju, ja bih rekla. Ona to ne kaže, samo me pušta da mogu i tako da zaključim.“

 
Fotografija iz predstave “Penelopijada” preuzeta sa sajta www.tivat.montenegro.travel