CNP – Program za utorak, 18. novembar 2014.godine

 

CNP - znak 150

 
 

Nakon uspješnih izvođenja u Ljubljani i Mariboru, predstava „Everyman Đilas“, po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić,  biće izvedena u utorak, 18. novembra, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

“Drama se usredsređuje na Milovana Đilasa, velikana, koji je provjeravao i preispitivao naše vrijeme. Umjetnička sredstva kojima autorica prikazuje političku stvarnost, sa druge strane stvaraju izuzetno estetsko, skoro poetsko pozorišno djelo. Radi se o drami u pet činova. Svaki čin predstavlja petinu ledene planine. Prvu petinu predstavlja blok, koji je iznad površine mora, ostale četiri petine smisla i potencijala nalaze se ispod površine. Prizori, puni kulminacija, otkrivaju nagomilane, prije svega političke fenomene, koji su traumatični, dramatični, kritični. U pet slika se pred očima građana prefinjeno, osjećajno produbljeno i prije svega ubjedljivo oblikuje Đilas kao istiniti Svaki čovjek i sa svojim primjerom nas poziva na hrabrost i rizik u ostvarivanju slobode”, navodi se o predstavi u tekstu Damjane Kolar koji je objavljen u slovenačkoj “Mladini” nakon gostovanja u Ljubljani i Mariboru.

Producent predstave je Janko Ljumović, dramaturškinja Borka Pavićević, scenograf Hans Georg Schafer, kostimograf Leo Kulaš, kompozitor Žarko Mirković.

U predstavi igraju: Tihomir Stanić, Ana Vučković, Jelena Rakočević Nenezić, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Nikola Perišić, Petar Novaković, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Dragica Tomas, Milorad Radović, Goran Slavić i Nada Vukčević.

Predstava “Everyman Đilas” proglašena je na Bijenalu crnogorskog teatra 2014 najboljom predstavom, Radmila Vojvodić je dobila nagradu za najbolji dramski tekst, a glumica Ana Vučković nagradu za najbolju epizodnu ulogu za tumačenje uloge Đilasove žene. Velika nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta za 2014. godinu pripala je Tihomiru Staniću za ulogu Milovana Đilasa u predstavi “Everyman Đilas”.