CNP – Promocija knjige “Crnogorci na sceni”

 

CNP - znak 150

 
 

U četvrtak, 9. oktobra 2014. godine, u Crnogorskom narodnom pozorištu, u 18 sati, u okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra, biće održana promocija knjige «Crnogorci na sceni», akademika Sretena Perovića. O knjizi će govoriti Liljana Mazova, pozorišni kritičar,  profesor doktor Dragana Čolić Biljanovski, Janko Ljumović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, i autor Sreten Perović

Sreten Perovic - Crnogorci na sceni - naslovnaKnjiga «Crnogorci na sceni», u izdanju Crnogorskog narodnog pozorišta nastala je u okviru edicije «Zetski dom». Kulturnoj javnosti poznato je da je Perović značajan dio svog stvaralačkog angažmana posvetio drami i pozorištu. Osvjedočio se i kao dramski pisac i kao istoričar drame i kao pozorišni kritičar i kao istoričar pozorišta. Knjiga „Crnogorci na sceni“ je tematski zbornik koji je obuhvatio tekstove o dramskoj književnosti, teatrološke spise i pozorišnu kritiku koje je Perović objavljivao u rasponu od pola vijeka, od 1957. do 2007, a koji se odnose na crnogorsku dramu i pozorište. Priređujući rukopis ove knjige za štampu u čast 60-godišnjice CNP, Perović je morao izaći iz vremenskog okvira zadatog u podnaslovu pa je unio i neke tekstove nastale nakon 2007. godine.

Uz nedavno publikovanu monografiju 60 godina Crnogorskog narodnog pozorišta, Perovićev zbornik predstavlja monumentalnu sliku kojom je, kako autor kaže pozivajući u borbu protiv zaborava, već značajno uklonjen magleni veo sa mnogih zbivanja i aktera našeg pozorišnog života.