CNP – Promocija knjige “Uvod u antropologiju izvedbe – Kome treba kazalište?”

 

CNP - znak 150

 
 

Uvod u antropologiju izvedbeU srijedu, 8. oktobra, u Crnogorskom narodnom pozorištu u 12 sati, u okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra, biće održana promocija knjige “Uvod u antropologiju izvedbe – Kome treba kazalište?”, Darka Lukića.  Pored autora Darka Lukića, o knjizi će govoriti Janko Ljumović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta.

Darko Lukić na svojevrstan i raskošan način ispisuje jednu vrlo složenu, multidisciplinarnu povijest izvedbe, oslanjajući se ne samo na humanističke i društvene nauke, nego proširujući svoje istraživanje na egzaktne nauke kao što su biologija, neurologija, etologija itd.  S obzirom na to da je autor veoma otvoren prema novim, hibridnim disciplinama, njegov rukopis izrazito je interdisciplinaran. To je svakako i najveća vrlina ove odlične sinteze koja donosi gotovo sve spoznaje iz ovog područja u 20. vijeku.

Transdisiplinarno usmjerena, s enciklopedijskim uvidom u široko polje istraživanja antropologije izvedbe, Lukićeva je knjiga nezaobilazna referentna literatura za studijske programe kulturologije i «nove teatrologije», ali je potencijalno zanimljiva i praktičarima pozorišta: dramaturzima, pozoršnim rediteljima i pozorišnim kritičarima.