CNP – Repertoar za maj/jun 2014.godine

 

CNP - znak 150

 
 

Repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta za maj i jun, kojim će biti završena pozorišna sezona 2013/2014, obilježiće učešće CNP-a na tri regionalna pozorišna festivala.

Predstava  „Everyman Đilas“, po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić biće izvedena 29. maja u Makedonskom narodnom pozorištu u Skoplju u okviru I Internacionalnog pozorišnog festivala, a 31. maja u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na jednom od najznačajnijih regionalnih teatarskih festivala – 59. Sterijinom pozorju. Predstava „Everyman Đilas“ je uvrštena u međunarodnu selekciju  „Krugovi“, koja ove godine obuhvata tri inostrane predstave.

Crnogorsko narodno pozorište se posljednji put predstavilo na ovom festivalu sa  predstavom „Montenegro blues“ Radmile Vojvodić  2005. godine. Gostovanje sa predstavom „Everyman Đilas“ biće prvo učešće CNP-a na Sterijinom pozorju sa novim programskim konceptom, unutar inostrane selekcije Krugovi.

Na ovom značajnom pozorišnom festivalu nekadašnje Jugoslavije, predstave i umjetnici Crnogorskog narodnog pozorišta ostvarili su zapažene nastupe i osvojili brojne nagrade. Prvo priznanje na Sterijinom pozorju dobila je Dragica Tomas 1975. godine, za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi “Ognjište”. Uslijedile su sljedeće nagrade: Sterijina nagrada za tekst – Igor Bojović (“Izvanjac”), 1996., Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje –Branimir Popović (“Izvanjac”), 1996; Sterijina nagrada za najbolju predstavu u cjelini – “Gorski vijenac” 1998, Sterijina nagrada za režiju – Branislav Mićunović (“Gorski vijenac”), 1998., Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje – Vojislav Brajović (“Gorski vijenac”), 1998.,Sterijina nagrada za scenografiju – Miodrag Tabački(“Gorski vijenac”), 1998., Sterijina nagrada za kostimografiju – Angelina Atlagić (“Gorski vijenac”), 1998., Sterijina nagrada za scenski pokret –  Sonja Vukićević (“Gorski vijenac”), 1998; Sterijina nagrada za naročite zasluge –Dragica Tomas, 2000; Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje – Isidora Minić (“Elektra”, “Requiem 20th century”), 2001., Sterijina nagrada za adaptaciju – Egon Savin (“Elektra”, “Requiem 20th century”) 2001; Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje – Srđan Grahovac (“Otpad”), 2002; Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje –Branimir Popović (“Lažni car”), 2004., Sterijina nagrada za kostimografiju – Alan Hranitelj (“Lažni car”), 2004., Sterijina nagrada za muziku – Ljupčo Konstantinov (“Lažni car”), 2004.

Nakon gostovanja u Novom Sadu, Crnogorsko narodno pozorište učestvovaće 9. juna  na 38. festivalu “Dani satire Fadila Hadžića” u Gradskom satiričkom kazalištu Kerempuh, sa predstavom “Očevi su grad(ili)”, autorskim projektom Borisa Liješevića.

Važan događaj u junu mjesecu biće gostovanje čuvenog Glob teatra iz Londona sa predstavom „Hamlet“, Viljema Šekspira, u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta. Ovo gostovanje dio je svjetske turneje pod nazivom “Globe to globe“  koja će trajati dvije godine i obuhvatiti skoro sve zemlje svijeta. Ovdašnja publika biće u prilici da pogleda novo, originalno tumačenje “Hamleta”, jedne od najpoznatijih i najizvođenijih Šekspirovih tragedija, 12. juna na Velikoj sceni.

Predstave Crnogorskog narodnog pozorišta koje će biti na repertoaru u maju i junu su: “Ribarske svađe”, Karla Goldonija, u režiji Ane Vukotić, “Allegretto Albania”, Stefana Čapaljikua, u režiji Idriza Đokaja, “Koza ili ko je Silvija”, Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića, “Everyman Đilas” po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić i“Očevi su grad(ili)”, autorski projekat Borisa Liješevića.

U maju će biti realizovana i gostovanja CNP-a u Tivtu i Nikšiću. Predstava “Lasice” Bojane Mijović, u režiji Stevana Bodrože 9. maja će biti izvedena u Centru za kulturu Tivat, a u Nikšiću će gostovati dvije predstave premijerno izvedene u ovoj sezoni: “Koza ili ko je Silvija” Edvarda Olbija, u režiji Danila Marunovića, i “Allegretto Albania”, Stefana Čapaljikua, u režiji Idriza Đokaja. “Koza ili ko je SIlvija” će na Sceni 213 biti izvedena 13. maja, a “Allegretto Albania” 26. maja.

Na Velikoj sceni CNP-a će gostovati dvije predstave. “Nobelovci”, Obrada Nenezića, u režiji Gorana Bulajića i koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Zahumlja, biće izvedena 9. maja. Na Sceni Studio 17. maja, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije,  biće izvedena predstava “Merlinkina ispovest”, Miladina Ševarlića, u režiji Stevana Bodrože. Ovo gostovanje CNP realizuje u saradnji sa organizacijom Queer Montenegro.

U ponedjeljak 5. maja na Velikoj sceni će biti održan koncert pod nazivom “Muzički put u Grčku”, na kome će nastupiti Teodora Baka, mecosopran, i pijanistkinja Marija Papapetropulu.Crnogorski simfonijski orkestar prvi koncert će održati 13. maja uz dirigenta Ronalda Colmana iz Belgije, i solistkinju Ritu Kinku, pijanisktinju iz Srbije. Na drugom koncertu crnogorskih simfoničara 28. maja, uz dirigentsko vođstvo Elizabet Atl iz Austrije, nastupiće Ivana Čanović, sopran. Posljednji koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće održan 10. juna, sa dirigentom Grigorijem Kraskom i solistom Lukasom Genjišasom, pijanistom iz Litvanije.

 

Baletska škola “Princeza Ksenija” 18,. maja će nastupiti na Velikoj sceni sa baletom “Mary Popins” i gala koncertom, a 19. maja će biti izvedena plesna predstava Baletske trupe Ballo “Daj mi ruku”, u koreografiji Mikaela Honesseaua, i “Ići kroz”, u koreografiji Slavke Nelević i Tamare Vujošević – Mandić.

U okviru filmskog programa koji Crnogorsko narodno pozorište realizuje u saradnji sa Institutom Servantes – Filozofskim fakultetom i Crnogorskom kinotekom,  23. i 24. maja biće prikazana četiri savremena španska filmska ostvarenja: “Ne plaši se”, (režija: Montxo Armendariz), “Prodaće i kišu” (režija: Iciar Bollain), “Za osamdeset dana” (režija: Jose Maria Goenaga) i “Snježana” (režija: Pablo Berger). Ulaz za sve projekcije je slobodan.