Crnogorski simfonijski orkestar – Koncert povodom osmomartovskog praznika

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Povodom osmomartovskog praznika, Crnogorski simfonijski orkestar priređuje koncert na kojem će, kao solistkinje, nastupiti dvije umjetnice sa kojima naš ansambl ima višegodišnju uspješnu saradnju: violinstkinja Irina Krasko iz Rusije i prvakinja beogradske opere  Snežana Savičić-Sekulić.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedene: uvertira Hovanščina – Modesta Musorgskog, Koncert za violinu i orkestar u e-molu, Aleksandra Glazunova, Koncert za koloraturni sopran i orkestar u a-molu, Rejnholda Gliera i uvertira-fantazija Romeo i Julija, Petra Iljiča  Čajkovskog.

Koncert će se održati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u  četvrtak  7. marta sa početkom u 20 časova.

 

Crnogorski simfonijski orkestar

 

Grigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji  „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Grigorij KraskoSveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi.

U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra.

Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovske filharmonije, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh.

 Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija.

Od sezone 2012/2013 angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Irina KraskoIrina Krasko je učila violinu na  Centralnoj specijalnoj muzičkoj školi u Moskvi, a studirala i diplomirala na Moskovskom državnom konzervatorijumu  Čajkovski u klasi M. S. Glezarovoja. . Godine 1989. osvojila je Diplomu na Sveruskom državnom takmičenju violinista.

Bila je angažovana u brojnim simfonijskim orkestrima u Moskvi, radeći, između ostalih, pod upravom čuvenih dirigenata: V. Dudarove, V. Fedosejeva, J. Simonova… kao i u brojnim kamernim sastavima, učestvujući u premijernim izvođenjima i snimanjima djela savremenih autora. Nastupala je u Kanadi, Meksiku, Južnoj Koreji, Japanu, Engleskoj i dr.

Neposredno nakon diplomiranja bavila se i pedagogijom, predajući violinu  u Muzičkom koledžu u Vladimiru.

Povremeno sarađuje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

 

Snezana Savicic SekulicSnežana Savičić-Sekulić osnovne i postdiplomske studije završila je na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Radmile Smiljanić. Kao student je debitovala  na sceni Opere Narodnog Pozorišta u ulozi Đilde (Rigoleto), koja joj donosi nagradu Udruženja muzičkih umjetnika Srbije, prvi put dodijeljenu mladom umjetniku za najbolje muzičko ostvarenje u 2001. godini. Iste godine debituje na sceni Opere i Teatru Madlenianum u Zemunu.

Laureat je 33. Međunarodnog  takmičenja “Jeunesses Musicales” u Beogradu 2003. godine  kada joj je, prvi put u istoriji takmičenja, dodijeljeno pet specijalnih nagrada. Slijedi treća nagrada na međunarodnom takmičenju Ady Sari u Poljskoj (2003), stipendija na prestižnoj umjetničkoj školi „Guilhall School of Music&Drama“ u Londonu (2003). Stipendista je “CEE Musiktheatra” iz Beča (2004-2007) što joj je omogućilo brojne koncerte, operske predstave, rad sa velikim imenima operske umjetnosti i učešce na jubilarnom koncertu najuspješnijih stipendista iz Centralne i Istočne Evrope, održanom u Bečkoj državnoj operi 2009. godine.

 Njena bogata izvođačka  djelatnost, pored nastupa na domaćoj sceni, obuhvata pojavljivanje u gradovima širom Evrope na operskim i koncertnim scenama: Salle Gaveau (Paris) ,Wiener Staatsoper (Beč), Janaček teatar (Brno), Nacionalni Teatari u Bukureštu i Temišvaru, ”Concerti in Campidoglio” (Rim), HNK Zagreb, HNK Split, HNK Varaždin, Crnogorsko narodno pozorište, Makedonska opera. Stalni je gost Opere  Madlenianum kao i  Srpskog Narodnog  Pozorišta u Novom Sadu.

Na operskoj sceni ostvarila vodeće uloge: Lučia (Lučija od Lamermura), Pamina (Čarobna frula), Suzana (Figarova ženidba), Karolina ( Dvije udovice), Laureta (Đani Skiki), Antonia ( Hofmanove priče), Adina (Ljubavni napitak), Mizeta (Boemi), Stanka (Na uranku), Rozina (Seviljski berberin), Đilda (Rigoleto), Izabela (Mandragola)….

Pjevala je sopranske dionice u velikom broju vokalno-instrumentalnih djela: Rekvijem, Krunidbena misa (V. A. Mocart), Karmina Burana (K. Orf), Stvaranje svijeta, Nelson Misa (F. J. Hajdn), Te Deum (A. Brukner), Stabat Mater (Đ. B. Pergolezi), Magnifikat (J. S. Bah)…

Sarađivala je sa: Rimskim Simfonijskim orkestrom, Makedonskom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Fiharmonijom Brno, Simfonijskim orkestrom RTS, Crnogorskim Simfonijskim orkestrom, Banjalučkom filharmonijom, kao i sa brojnim kamernim ansamblima i dirigentima kao što su: Hose Koljado, Silvio Barbato, Uroš Lajović, Mladen Jagušt, Darinka Matić-Marović, David Crescenzi, Bojan Suđić… Ostvarila je snimke za diskografsku kuću “Mandala-Harmonia Mundi” u  Parizu.

Laureat je novoustanovljene nagrade „Oskar Danon“ koju dodjeljuje Narodno Pozorište u Beogradu, za vrhunske umjetničke kreacije u sezoni 2010/2011 kao i dobitnik Godišnje nagrade Narodnog Pozorišta u Beogradu.

 Stalni je član Opere Narodnog Pozorišta u Beogradu i trenutno je jedan od vodećih solista u toj kući. Imala je cast da nastupa kao gost na solističkom koncertu  operske dive Monserat Kabalje održanom u Beogradskoj Areni 2011. Dobitnik je nagrade ”Muzika Klasika” kao najuspješniji ženski izvođac u 2011. godini.