Crnogorski simfonijski orkestar

27.05.2011.
Podgorica, CNP, 20h


Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

Nakon uspiješnog koncerta  koji  je realizovan (12. maja) povodom Dana ujedinjene Evrope, Crnogorski simfonijski orkestar će ponovo nastupiti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u petak, 27. maja sa početkom u 20 časova.

Orkestrom će dirigovati gost iz  Francuske – Fabijen Terisen. Ovaj umjetnik nastupao je  sa brojnim orkestrima širom svijeta (Filharmonijskim orkestrom francuskog radija, WDR orkestrom Kelna, Ruskim nacionalnim orkestrom, Nacionalnim orkestrom Mađarske, Šangajskim simfonijskim orkestrom, Rumunskim radio orkestrom, Nacionalnim orkestrom Azerbedžajna), a angažovan je i kao profesor kompozicije na  Univerzitetu u Poatjeu  i Parizu.

Na koncertu će biti izvedena djela francuskih kompozitora: Kloda Debisija– Prelid za popodne jednog fauna, Morisa Ravela – Koncert za klavir i orkestar u G-duru i  Žorža Bizea -Simfonija br. 1 u C-duru.

Solističku dionicu u Koncertu za klavir i okrestar tumačiće  poznati crnogorski pijanista   Boris Kraljević.

Koncert je realizovan u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom. Pored generalnog sponzora Crnogorskog simfonijskog orkestra – Erste banke,  sponzor gostovanja dirigenta je Podgorička banka Societe Generale.

 

Fabijen Terisen studirao je u Parizu muzičku analizu i kompoziciju, kao i studije dirigovanja kod  Manuela Rosenthala, J.S. Bereaua u Francuskoj, Nicola Samamle u Italiji i  Jorma Panula u Finskoj.

Trenutno predaje kompoziciju na  Univerzitetu u Poatjeu  i Parizu, a  gostovao je  na  Nacionalnom konzervatorijumu u Moskvi, Univerzitetu u Šangaju,  Ksian (Kina) i na Univerzitetu u Akri (Gana). Bio je direktor “Artères”, nastavnog programa za kompozitore u Africi (u saradnji sa francuskim ministarstvom), a sada je direktor projekta za reformisanje muzičke nastave u Avganistanu (u saradnji sa francuskim ministarstvom spoljinh poslova). Kao kompozitor stvara muziku spajajući različite žanrove: klasične, džez i  tradicionalne muzike.

Dirigovao je mnogim orkestrima: Filharmonijskim orkestrom francuskog radija, WDR orkestrom Kelna, Ruskim nacionalnim orkestrom i okrestrima  drugih ruskih gradova (Omsk, Ekaterinburg, Kazanj), Nacionalnim orkestrom mađarske, Šangajskim simfonijskim orkestrom, Rumunskim radio orkestrom, Nacionalnim orkestrom Azerbedžajna, Nacionalnim orkestrom Bugarske, a u Francuskoj: Simfonijskim orkestrom za mlade “Ile de France”, Orkestrom opere Avinjona, Nacionalnim orkestrom Tuluza i dr.

Pored toga što je napisao veliki broj djela za: solo violinu, violončelo, klarinet Fabijen Terisen je komponovao i na premijeri dirigovao: TWO TOUCH- u Hong Kongu (maj 2006); izvodio je ansambl koji sačinjava šest izvođača na kineskim instrumentima  i ansambl francuskih klasičnih i džez muzičara,  WEI al BAB- intepretirali su azijski muzičari  i simfonijski orkestar,  “Jaune” – komad za Filharmonijski orkestar francuskog radija koji je  poručio  Radio Frans, a kao solista je nastupio Markus Štokhauzen.  Pored ovih i djela “du Diktat” (2000), „Noich“ (1995-1996), “Improvised Concerto”, “Atmosphere! Atmosphere!“,  i dr.

Njegove kompozicije su  snimane: «Concerto Improvisé», sa Louis Sclavis i WDR orkestrom Kelna (Enja Records), “Algues”- muzika za balet (Musea Record) i La passé du soleil  takođe muziku za balet.

Trenutno je angažovan na projektima: Baletske muzike XX vijeka sa Nacionalnom operom Kanzahstana i koreografom Jean Gaudin; na projektu sa Michel Portal i savremenim džez ansamblom i  ritmičkom sekcijom. Takođe, diriguje orkestrima širom svijeta (Bugarska, Rusija, Kolumbija, Turkemnistan…).  Izvođenje  “Concerto improvise” planirano je  u Njemačkoj, Engleskoj i Francuskoj sa Pikardijskim nacionalnim orkestrom. Pored navedenog dirigovaće orkestrima Bugarske, Ukrajine i Irske, a radi i na novoj kompoziciji za Arditti gudače Orford Art centra iz Kanade.

 

Boris Kraljević je nižu muzičku školu završio u rodnom gradu Herceg Novom (klasa Milene Lučić), srednju u Sarajevu (klasa Nede Stanković), a redovne postdiplomske studije na Državnom konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi profesora Lava Naumova. Tokom školovanja učestvovao je na nacionalnim (širom nekadašnje Jugoslavije) i međunarodnim takmičenjima, osvajajući prve i specijalne nagrade, a potom su uslijedili i nastupi u mnogim zemljama Evrope, Amerike, Afrike i Azije, na kojima je izvodio resitale i klavirske koncerte (uz simfonijske i kamerne orkestre), svirajući često i kao član uglednih kamernih sastava u prestižnim koncertnim dvoranama (Musikverein u Beču, Palata Ujedinjenih nacija u Ženevi, Konzervatorijum Čajkovski u Moskvi, Opera House u Kairu, Rudolfinum Concert Hall u Pragu…). Vrijedno je pomenuti njegovu saradnju sa Simfonijskim orkestrom Rusije i Orkestrom Praški virtuosi na međunarodnim festivalima u Crnoj Gori, Srbiji, Rusiji, Češkoj Republici, Italiji i Južnoj Koreji, te s orkestrima iz Pariza, Harkova, Firence, Kaira, Singapura, Detmolda, Skoplja, Sarajeva, Mostara, Beograda, kao i resitale sa flautistima Janošem Balintom iz Mađarske i Sojong Li iz Južne Koreje, francuskim saksofonistom Klodom Delanglom, ruskom violončelistkinjom Marinom Tarasovom, kineskim sopranom Nensi Juen, kao i moskovskim Gudačkim kvartetom Glinka i pariskim Kvartetom saksofona Akson.  Uz  koncertiranje širom svijeta, Boris Kraljević vodi i majstorske kurseve.

Redovni je profesor na Nanyang Academy of Fine Arts u Singapuru, a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i Akademiji lepih umetnosti u Beogradu djeluje kao gostujući profesor. Povodom obilježavanja 250 godina od rođenja W.A.Mozarta za izdavačku kuću KNS Classical iz Španije je snimio CD sa djelima ovog  kompozitora, a za istu izdavačku kuću i CD sa djelima Johanesa Bramsa. Umjetnički je direktor Međunarodnog festivala Dani muzike u Herceg Novom i Međunarodnog Šopenovog takmičenja pijanista u Singapuru.

Uspjesi u umjetničkom i pedagoškom radu donijeli su mu članstva u žirijima uglednih međunarodnih takmičenja, brojna priznanja i nagrade, kao i mjesto u savjetima muzičkih festivala i umjetničkih asocijacija u Rusiji, Češkoj Republici i Singapuru.