Culture Corner portal proslavio prvi rođendan

 

Culture corner - logo

 
 

Danas (25.maja 2016.) je u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 12h održana Press konferencija povodom prvog rođendana Culture Corner portala, savremenog i inovativnog tehnološkog rješenja, kojim se pružaju objedinjene informacije o svim kulturnim događajima na teritoriji Crne Gore. Ideja je da svi korisnici portala na jednom mjestu izborom po tipu događaja, gradu, datumu dobiju i podatke o cijeni ulaznice, brojevima telefona za rezervacije, mjestu i vremenu održavanja događaja sa google map koordinatama. Sadržaj portala je dostupan na crnogorskom, engleskom i ruskom jeziku.

Učesnice današnjeg PRESS-a bile su: Sanja Radusinović, urednica Culture Corner portala i Snežana Burzan – direktorica KIC-a “Budo Tomović”.

 

Culture corner - press1

 

Sanja Radusinović je istakla da Culture Corner, ono što je danas, sa jedne strane duguje timu entuzijasta koji na dobrovoljnoj i volonterskoj osnovi svakodnevno pružaju svoj maksimum, a sa druge strane Komisiji za raspodjelu sredstava Glavnog Grada za finansiranje projekata nevladinih organizacija, koja je podržala projekat nevladinog udruženja Kutak – “Kultura Crne Gore na klik” od 18. septembra 2015. godine. Zahvaljući ovom projektu, završeni su softversko rješenje i vizuelni identitet portala, zbog čega je ostvaren osnovni cilj projekta – obezbjeđivanje potrebne interakcije između poklonika i poslenika kulture u Crnoj Gori.

Takođe, Sanja Radusinović je izrazila zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje sa većim brojem institucija kulture ističući da se nada da će i sa ostalima uspjeti u tome uprkos nezainteresovanosti, nemarnosti, skeptičnosti prema radu portala i nerazumijevanju značaja promovisanja događaja koje organizuju.

“Jedna od institucija koja je od samog početka prepoznala naš rad, misiju i viziju kao i ozbiljnost da pomognemo većoj promociji kulturnih događaja u Crnoj Gori je i KIC “Budo Tomović” čijem timu dugujemo veliku zahvalnost. To je jedan od razloga što je danas na našoj rođendanskoj Press konferenciji direktorica KIC-a – Snežana Burzan.” – istakla je Sanja Radusinović.

Snežana Burzan, direktorica KIC-a “Budo Tomović”, čestitala je “jedinistvenom, unikatnom portalu Culture Corner prvi rođendan” i uputila čestitke za entuzijazam, pregalaštvo i istrajnosti da portal opstane u dašanjoj situaciju u kojoj se nalaze mediji i kultura u Crnoj Gori.

Culture corner - plakat“Naš narod kaže da se prvi mačići u vodu bacaju, ali ovaj mediji to negira. Iz sedmice u sedmicu, iz mjeseca u mjesec, i tako već godinu dana rastao je i porastao i objavio oko 7.300 događaja na adresi pepoznatoj crnogorskoj javnosti – Culture Corner. Izuzetno mi je drago što je Komisija Glavnog Grada za raspodjelu sredstava projektima nevladinih organizacija, čija sam članica, prepoznala i podržala prošle godine projekat Nevladinog udruženja “Kutak” – “Kultura Crne Gore na klik” i što danas potvrđujemo da kvalitet biva prepoznat i vrjednovan u našem društvu. Srećna sam i kao predstavnica poslenika i pregaoca iz oblasti i kulture i umjetnosti Glavnog Grada i Crne Gore, ali i kao nekadašnja i uvijek novinarka, da već godinu dana postoji jedan ovakav portal. Veoma sam zadovoljna što će uz podršku Telenor Fondacije nastaviti sa radom. U KIC-u ovaj portal i svi mediji će uvijek imati poslovnog partnera i art prijatelja, jer svi zajedno služimo i pomažemo ostvarenju misije da je kultura dio svakog čovjeka a da je KIC kao jedinstvena gradska, javna ustanova kulture otvoren 24 sata, 365 dana u godini za sve zainteresovane da svi zajedno izgrađujemo i obogaćujemo kulturni život Podgorice” – završila je svoje izlaganje direktorica KIC-a čestitajući rođendan i Kulturku, maskoti portala.

Projekat “Kultura Crne Gore na klik” završen je 18. maja tekuće godine i tim povodom je kreiran dokument sa zaključcima i preporukama koji će se dostaviti Ministarstvu kulture, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu turizma, organizatorima kulturnih događaja i turističkim organizacijama.

Jedan od najljepših poklona za prvi rođendan portala, po riječima Sanje Radusinović, je podrška Telenor Fondacije koja je na trećem konkursu za podršku društveno odgovornim projektima između ostalih izabrala i projekat “Klik za kulturu”, koji će sprovesti Nevladino udruženje “Kutak”. Cilj projekta je kvalitetnije predstavljanje rada umjetnika u Crnoj Gori i poboljšanje dostupnosti kulturnih događaja. To će zahtijevati inovacije u softverskom rješenju koje će od jeseni biti predstavljene kao novi sadržaj na portalu.

Culture Corner tim je odlučio da prvi rođendan proslavi sa djecom uzrasta od 5 do 11 godina, zbog čega je u saradnji sa KIC-om organizovan nagradni konkurs za likovne radove na temu: “Izvedite Kulturka na kulturni događaj”. Na adresu KIC-a, do 16. maja, pristiglo je oko 100 radova a u utorak, 24. maja stručni žiri u sastavu: Milun Lutovac, književni i likovni kritičar, Damir Hodžić, urednik likovnog programa u KIC-u Budo Tomović i akademska slikarka, Milica Kažić, izabrao najljepše likovne radove.

Osim planiranih nagrada a na zahtjev stručnog žirija uvedena je specijalna nagrada, za najmlađu učesnicu konkursa, Petru Radenović (6, godina, vrtić Pčelica, Podgorica) koja je zaslužila svojim radom da bude “rame uz rame” sa ostalim nagrađenim. Njoj će pripasti set za crtanje i slikanje koji dodjeljuje stručni žiri.

Treću nagradu, vaučer od 35 eura za kupovinu knjiga po želji, koju dodjeljuje kompanija MAJAART&TO iz Podgorice, osvojila je Polina Petrjakova (V-2 odjeljenje, OŠ “Maksim Gorki”, Podgorica).

Drugu nagradu, bluetooth zvučnik, koju dodjeljuje kompanija MakroMikro iz Podgorice, osvojila je Kristina Tijanić (V razred, OŠ “Ivan Vušović”, Nikšić).

Prvu nagradu, sedmodnevni boravak u dječijem odmaralištu na Veruši tokom raspusta, koju dodjeljuje Culture Corner tim, osvojila je Sara Kordić (I-3 odjeljenje, OŠ “Drago Milović”, Tivat).

U petak, 10. juna u 19h u holu KIC-a Budo Tomović biće otvorena izložba svih pristiglih radova za konkurs i nosiće naziv – “Kulturko na kulturnom događaju”. Za tu priliku pripremljen je program u kojem će učestvovati flautisti iz Muzičke škole u Tivtu, plesna grupa umjetničkog centra Mystic i polaznici prve i druge godine radionice glume Dušanke Rabrenović.