DEUS – Solistički koncert violončeliste Bogdana Asanovića

 

 

 Solistički koncert violončeliste Bogdana Asanovića biće održan u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2016”, u petak, 23.decembra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

           Program koji će ovom prilikom izvesti čine djela poznatih kompozitora među kojima su: Johanes Brams, Arvo Part i Jozef Hajdn.

          Violončelista Bogdan Asanović nastupiće uz klavirsku pratnju Luke Đačića, kamernog orkestra Muzičke akademije sa Cetinja i Srednje Muzičke škole za talente “Andre Navara” u sastavu: Milena Petković, Vukica Rašović, Emrah Lekiq – violina I; Danilo Bujišić, Aksa Murati, Ardit Lika – violina II; Emin Nisić, Elena Peruničić, Lejla Rujović – viola i Stefan Lazarević, Jana Vukosavović, Teodora Uskoković – violončelo.

          Bogdan Asanović je rođen 1988. godine u Podgorici, gdje je sa četiri godine počeo da uči violončelo kod svog oca Alekse Asanovića u Muzičkoj školi „Andre Navara”. Diplomirao je u klasi njemačke violončelistkinje Tess Remy-Schumacher na Univerzitetu Centralna Oklahoma (UCO). Tokom studija, aktivno je učestvovao u UCO Outreach programu u sklopu kojeg je svake nedjelje posjećivao lokalne osnovne i srednje škole gdje je držao časove violončela i bio asistent u nastavi. Nakon što je diplomirao  na Akademiji u Oklahomi 2012. godine, u avgustu iste godine, Asanović je primljen na poziciju Asistenta na Texas Tech University – odsjek violončelo, gdje uz punu stipendiju započinje magistarske studije u klasi profesora Jeffrey Lastrapes-a. Bio je član Gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra Lubeka (Teksas) gdje je imao priliku da nastupa sa eminentnim muzičarima iz SAD-a. Asanović je nastupao i u master klasama sa svjetski poznatim violončelistima kao što su: Steven Isserlis, Tilmann Wick, Peter Stumpf, Alexander Rudin i Julie Albers. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. U Školi za muzičke talente „Andre Navara“ u Podgorici radi kao profesor violončela, kamerne muzike i orkestra. Od novembra 2016. angažovan je kao saradnik na predmetu violončelo na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

          Luka Đačić je rođen 1985. godine u Podgorici. Učenje klavira započinje u Muzičkoj školi “Petar II Petrović Njegoš” u Baru, a nastavlja u Srednjoj muzičkoj školi u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. Osvaja brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima među kojima treba izdvojiti: “Zlatnu liru” i „Specijalnu nagradu“ na takmičenjima mladih muzičara Crne Gore, kao i Prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Šapcu, zatim „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu, kao i na međunarodnom konkursu u Barleti (Italija). Studirao je u Beogradu na Fakultetu muzičke umjetnosti u klasama prof. Tijane Humo-Rajevac i prof. Dejana Sinadinovića. Kao srednjoškolac i student održao je brojne solističke koncerte, a nastupao je i u kamernim ansamblima. Profesor je klavira i korepetitor u Školi za muzičke talente „Andre Navara“.

PROGRAM

Solistički koncert mr Bogdana Asanovića, violončelo

J. Haydn(1732-1809) – Koncert za violončelo i orkestar D-dur br. 2 Hob.VIIb:2 op. 101

Allegro moderato
Adagio
Rondo (Allegro)

A. Part (1935) – Fratres za gudački orkestar

J. Brahms (1833-1897) – Sonate für Klavier und Violoncello no.1 Op. 38. in E minor

Allegro non troppo, Allegretto quasi Menuetto,
Allegro

Korepetitor
Luka Đačić, klavir
Kamerni Orkestar Muzičke Akademije Cetinje i Muzičke Škole za talente Andre Navarra

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − twelve =