Devetog dana XXIV Kotorskog festivala – Predstava “Kako je otkriveno letenje”

 

Kotorski festival pozorista za djecu

U Kulturnom centru, sinoć je održana predstava “KAKO JE OTKRIVEO LETENJE”, u okviru glavnog programa devetog dana XXIV Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji se održava u sklopu Međunarodnog festivala Kotorart! Predstava “KINEZ”, nastala u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica i Kotorskog festivala, koja je trebala usljediti nakon nje, nije odigranja iz zdrastvenih razloga jednog od glumca. Međutim na bogatom pratećem programu imalo se šta pogledati, nastupali su JPU Radost, Art grupa Montenegro, predstavu “Zeko, zeko” su izveli Centar za očuvanje tradicije i kulture TE Nikola Tesla iz Obrenovca, otvorena je izloža crteža i slika škole Cambridge iz BiH i održan je završni koncert VII Festivala gudača, sa nastupom orkestra sa solistima uz dirigenta Vilija Ferdinandi.

Predstava “KAKO JE OTKRIVENO LETENJE” u režiji Emilije Mrdaković nastala je po motivima istoimene priče Margarita Minkova u realizaciji Pozorišta mladih Novi Sad, zabavila je sve uzraste i otkrila tajnu nastanka letenja. Pokretač radnje je dugokljuna roda, kojoj jednog dana padne na pamet, šta drugo do misao! Misao o letenju! Monodrama sa Sašom Latinovićem, uz pomoć glume, lutki od lenjira, klasične muzike, i stepovanja, publici uspjeva dodjeliti ulogu đaka, dok je svojom ulogom profesora vješto predavao o geometriji u jednom duhovitom stilu. Predstava ima cilj da pokrene dječiju maštu i usmjeri je u pravcu istraživačkog duha. Scenografija je svedena i fukncionalna, u vidu tvorevine koja označava tablu, sto, stolicu i sve što je potrebno za kabinet. Kreativna i domišljata režija, sa malim brojem rekvizita, u obliku geometrijskog alata, lenjira, stvorila je misao, ne samo o letenju, već o pronalaženju i preispitivanju sebe i sopstvenih granica.

A današnji progoram, desetog dana festivala obilježavaju na glavnom programu dugogodišnji gosti, Pozorište Puž iz Srbije sa predstavom “TAJNA SUPER BLAGA” (21.30h, Ljetnja pozornica). Na pratećem programu biće “Mali princ” (19.30h, Pjaca od kina), nastupiće Baletska škola Aleksandre Dejanović sa nastupom “Biram…Pozorište” (20.00h, Trg od oružja), zatim “Isprepletano” Umjetnički centar Mystic i Kreativni kutak CrE-ART (20.30,Trg od oružja), nakon njih odigraće se predstava “Novelica od ljubavi” Dramskog studija OŠ Drago Milović iz Tivta. Na književnom progamu biće održana promocija biografije Mike Antića autora Nemanje Rotara “Sutradan posle detinjstva” (20.30h, Pjaca od kina). Scena za mlade priredila je “Sumnjivo lice”, koje će izvesti Centar za očuvanje tradicije i kulture TE Nikola Tesla, iz Srbije.

Uz kvalitetan program dani brzo prolaze, iskoristite priliku da pogledate predstave na poslednjim danima festivala, jer ko će čekati godinu dana do sledećeg jubilarnog XXV Kotorskog festivala pozorišta za djecu!