Dodijeljene KIC jubilarne nagrade i promovisana monografija „Sempre iuvenis“

 

Srce kulture grada

Povodom 50 godina postojanja i uspješnog rada Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“ DANAS (četvrtak, 17. decembar 2015. godine) je održana Svečana akademija „Semper iuvenis“ kojoj su prisustvovali brojni poštovaoci i ljubitelji centra kreativnog stvaranja zvanog „srce kulture grada“.

Akademiju su otvorili oficijelnim pozdravnim govorom predśednik Skupštine grada Podgorice Đorđije Suhih i direktorica KIC-a Snežana Burzan.

Gospodin Suhih je naglasio da ova institucija opravdano nosi status „srca kulture grada“, a to srce već pola vijeka jednako bije u ritmu stvaralačke energije i čiste umjetničke kreativnosti, kao i to da današnjom svečanom akademijom KIC kruniše čitavih pet decenija rada i podśeća na sve ono što je ova institucija darivala ovom gradu.

Direktorica KIC-a Snežana Burzan je prilikom obraćanja istakla da KIC danas pod sloganom „srce kulture grada“ ispunjava zacrtanu misliju da ova institucija bude otvorena 365 dana u godini i da je dostupna građanima svih generacija raznovrsnim kvalitetnim sadržajima iz oblasti muzike, pozorišta, filma, književnosti i likovne umjetnosti.

 

Snezana Burzan

Snežana Burzan

U okviru akademije dodijeljene su jubilarne KIC nagrade najzaslužnijim koji su svojom kreativnošću i stvaralačkim duhom afirmisali imidž ove institucije, a među njima su: posthumno Džoni Hodžić, Momir Matović, Slobodan Milatović, Nikica Raičević, Maja Popović i Šukrija Žuti Serhatlić. Dobitnicima je uručena KIC-SRCE-SKULPTURA od crvenog kamena koju je specijalno za ovu priliku kreirao magistar vajarstva Marko Petrović Njegoš, a uručila ih je gđa Snežana Burzan.

 

Dobitnici KIC nagrade

Dobitnici nagrade

O prvoj KIC-monografiji SEMPER IUVENIS i o KIC-u nekad, sad i śutra govorili su: Snežana Burzan, Nada Bukilić, Suzana Pajović, Jovanka Kovačević Đuranović, Zuvdija Hodžić i Branko Baletić. Moderatorka je bila Elida Korać. Ovo izdanje simbolično predstavlja razvoj jedne ustanove od njenih prvih amaterskih nastojanja do nivoa institucije koja je bitno uticala i utiče na status kulture u našem gradu i državi.

 

Predstavljanje KIC monografije

Predstavljanje KIC monografije

Čulo se da je Dom omladine/KIC stub umjetničkog identiteta Podgorice i kulturna kapija Glavnog grada, stjecište umjetnika, izvor nadahnuća za sve mlade ljude u gradu ali i da će tako ostatiti, te i da mu je potrebna podrška u tehničkom i materijalnom smislu.

U okviru umjetničkog programa učestvovali su: dječiji hor „Zvjezdice“, DODEST-ove recitatorke Ivana Milašević i Ksenija Stanković, violinistkinja Ana Živković koja je premijerno izvela Komad za violinu br.1 „Semper iuvenis“ kompozitorke Slobodanke Bobane Dabović, ženska vokalna grupa „Alata“, a nakon umjetničkog programa je priređen rođendanski koktel sa svirkom benda Tatamata.
Proslavi su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša, sekreterka Sekretarijata za kulturu i sport Nela Savković Vukčević, predstavnici gradskih i državnih institucija, SUBNOR-a, NVO-a, diplomatskog kora, prijatelji i poštovaoci Doma omladine i KIC-a „Budo Tomović“.