Dodijeljene nagrade “Tipar” za 2012. godinu

 

 

Saopštenje žirija za dodelu nagrade “Tipar”

za 2012. godinu

 

Posle pažljivog čitanja knjiga koje su stigle na konkurs za nagradu “Tipar”, žiri, koji je radio u sastavu: Aleksandar Baljak (predsednik), Veljko Rajković i Zoran Raonić, doneo je 5. juna jednoglasnu odluku da nagradu “Tipar” za 2012. godinu dodeli Milanu Todorovu, piscu iz Novog Sada, za knjigu Bezbroj naših života u izdanju Beogradskog aforističarskog kruga iz Beograda.

Knjiga Bezbroj naših života pleni obuhvatnošću i raznovrsnošću tema. Sve priče u njoj su zrele, dorađene i u kvalitativnom smislu ujednačene. Pisane su živo, pitko, slikovito, savremeno, komunikativno i jezički bogato. One su zgusnute, upečatljive, psihološki iznijansirane, poetične i jezički prefinjene. Svaka priča u ovoj vrednoj kolekciji zaokružena je na takav način da joj je kraj ostao otvoren. Otvoren, pre svega, za čitalačku znatiželju, uživanje i promišljanje.

U svojoj novoj knjizi, Todorov neusiljenom alegoričnošću i prirodno podsticanom metaforičnošću, uspostavlja vezu sa opštijim karakterom današnjeg vremena, a lucidnim humorističkim senčenjem, funkcionalno doziranim sarkastičnim i ciničnim nijansama, nenametljivim aluzijama i suzdržanom ironijom, osvetljava aktuelnosti savremenog društvenog i političkog života.

Todorov se istrajno opire konvencijama, standardima i opštem duhu savremene humorističko-satirične produkcije. On je u stalnom traganju za složenijim i samosvojnijim formama humorističko-satiričnog kazivanja. Njegove priče polaze od realnog, a onda se u njima sve izvrće, tako da nenormalno postaje sasvim normalno. U takvom kazivanju nema konstrukcije, niti mogućnosti da se u prvoj rečenici otkrije poenta. Reč je, dakle, o autoru koji ne pristaje na rutinu, na oprobane i istrošene načine pisanja. Ili, da budemo sasvim precizni, reč je o autoru koji ne pristaje na model humorističke priče koja ima bolno prepoznatljiv tok i koja liči na prošireni vic.

Zahvaljujući visokom stepenu stvaralačke kritičnosti koji poseduje, Todorov uspešno eliminiše sve što bi moglo da liči na opšta mesta i na već viđene postupke u pisanju kratke priče. On vešto izbegava opasne zamke jednoznačnosti, a prikladnom ironično-humornom distancom i lucidno stilizovanom ironijom svoje pripovedanje ostvaruje istinski ubedljivo, temeljito i sugestivno.

Knjiga “Bezbroj naših života” kvalitetom i svežinom uveliko nadilazi sve što je kod nas, poslednjih decenija, u humorističko-satiričnoj priči stvoreno.

Na ovogodišnji konkurs za nagradu “Tipar”, koja se dodjeljuje za humorističko-satirično delo objavljeno tokom tekuće i prethodne godine na prostoru bivše SFRJ, stiglo je petnaest knjiga autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Pored nagrađene knjige Milana Todorova, žiri je u najuži izbor većinom glasova uvrstio i knjigu priča Slobodana Simića “Švedski sto” (Agora, Zrenjanin) i tri knjige aforizama: “Pomeranje pameti” (Agora, Zrenjanin) Aleksandra Čotrića, “Dijalog sa sobom” (Udruženje humorista i satiričara Crne Gore, Podgorica) Save Martinovića i “Iz Nastradamusovog dnevnika” (Amatersko pozorište “Neretva”, Konjic) Ekrema Macića.

Članovi žirija:

Aleksandar Baljak
Veljko Rajković
Zoran Raonić