Dodijeljene sajamske nagrade

 

10 sajam knjiga Podgorica

 
 

U neđelju, 10. maja svečano su uručene sajamske nagrade odabranim učesnicima desetog Međunarodnog  podgoričkog  sajma knjiga. Žiri, u sastavu: prof. dr Sonja Tomović Šundić, prof. dr Siniša Jelušić i akademska slikarka Marina Vešović i ove godine je  donio odluke o najboljima u sljedećim kategorijama:

  • kompletna izdavačka produkcija/najbolji izdavač;

  • izdavački poduhvat;

  • najbolja edicija;

  • unapređenje dječijeg izdavaštva;

  • najbolje opremljenu umjetničko izdanje;

  • najbolje opremljena edicija;

  • najbolje opremljena knjiga;

  • najbolje opremljen štand.

Tročlani žiri je odlučio da priznanjem za kompletnu izdavačku produkciju/najboljeg izdavača nagradi:  Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica.

,,Zavod se predstavlja na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Podgorici,  na veoma dobro osmišljenom izložbenom prostoru, kompletnom izdavačkom produkcijom. Posebnu vrijednost čine udžbenička izdanja, kao i  druge nastavne publikacije za potrebe obrazovanja i vaspitanja u Crnoj Gori. Takođe,  predstavljena su i izdanja Zavoda na albanskom jeziku“,  naveo je žiri u obrazloženju.

U istoj kategoriji nagrađena je i Naklada „Algoritam“  iz Zagreba za „izuzetan  opseg  izdavačke djelatnosti Naklade, koji sadrži 23 biblioteke među kojima se izdvaja Facta,  koja ovog izdavača svrstava u vodeće u Hrvatskoj. Dominantna usmjerenost na izdanja iz oblasti filozofije, antropologije, kulture, lingvistike, teoriju nauke… daje veliki doprinos teorijskom i analitičkom proučavanju ovih oblasti.“

Za najbolji izdavački poduhvat nagrađena je knjiga „Ikone u Crnoj Gori” autora Aleksandra Čilikova, u izdanju  Narodnog muzeja Crne Gore  i  izdavačke  kuće  CID iz Podgorice.  “Knjiga  autora Aleksandra Čilikova predstavlja sintetičku studiju  o izuzetnim umjetničkim vrijednostima ikonopisa u Crnoj Gori. Ikonopis, koji predstavlja jedan od vrhova likovnog stvaralaštva i sakralnog nasljeđa, svojim prisustvom  u CG  se  prikazuje u  svom najvišem izrazu, što je autor,  A. Čilikov, uvjerljivo prezentovao“.

„Sabrana dela Stanislava Vinavera“ u 17 knjiga, čiji je priređivač Gojko Tešić, objavljena u izdanju JP ,,Službeni  glasnik” i JP  Zavod  za udžbenike Beograd ,  nagrađena  su u istoj kategoriji, uz obrazloženje žirija da ona „izuzetno doprinose našoj ukupnoj duhovnosti“.

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti nagrađena je u kategoriji najbolja edicija za „Monografije i studije CANU“. Ova   interdisciplinarna  publikacija,  predstavljena  na ovogodišnjem Sajmu, posvećena je  najrazličitijim temama iz oblasti prirodnih, društvenih nauka i umjetnosti.  Ona sačinjava  impozantnu cjelinu, nezaobilaznu u našoj savremenoj kulturi“.

Biblioteci  za slijepe Crne Gore uručena je sajamska nagrada za najbolju ediciju:   „Najhumanije pregnuće ovoga Sajma  – publikovanje klasika svjetske književnosti koji tako postaju dostupni slijepima i slabovidim, čini ovu biblioteku po svemu izuzetnom i specifičnom na ovogodišnjem Sajamskom predstavljanju“, istakao je prof. dr Siniša Jelušić.

Izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka nagrađena je priznanjem za unapređenje dječijeg izdavaštva. Njihova djelatnost  je izdavanje obrazovne i zabavne literature za djecu.

U izdavačkom programu IK Pčelica zastupljene su slikovnice, bojanke, radni materijali za aktivno učenje, knjige za početno čitanje, klasična i savremena djela domaće i svjetske književnosti za decu, enciklopedije itd.

Sajamsku nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje dobila je  Diplomatska misija Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori za Azerbiani Carpets Iravan Group (Azerbejdžanski tepisi).

Ono predstvalja „kulturološku i estetsku dimenziju u interpretaciji izuzetnog primijenjeno umjetničkog nasljeđa Azerbejdžana.

Stari obrasci i vrijednosti nacionalne kulture na ovaj način se čuvaju i savremeno prezentuju“.

„Mjera mudrosti“ – izbor iz zbirke hadisa u izdanju Fondacije ,,Mulla Sadra” iz  Sarajeva je proglašena za  najbolje opremljenu  ediciju  na ovogodišnjem Sajmu.  „Fondacija Mulla Sadra je kulturna institucija koja je, razumijevajući važnost i posebnost Bosne  i Hercegovine kao mjesta svjetskog susretanja kultura i konstruktivnog dijaloga, spremna za sudjelovanje u tom blagorodnom procesu, te skrušeno i s uvažavanjem drugih daje vlastiti doprinos“.

Djelo “Nautika – predavanja Marka Martinovića ruskim mornarima u Perastu 1697-1698”, u izdanju Istorijskog instituta Crne Gore, Fonda podrške javnoj diplomatiji A. I. Gorčakova iz Moskve i Ruske nacionalne biblioteke Sankt Peterburg; nagrađeno je kao najbolje opremljena knjiga na ovogodišnjem Sajmu. „Riječ je o spomeniku iz Glavnog fonda rukopisne knjige Ruske nacionalne biblioteke, koji predstavlja zapise predavanja iz pomorstva. Predavanja je držao 1697 – 1698  ugledni  bokeljski matematičar i naučnik, pomorac, stručnjak za teoriju i praksu moreplovstva i brodogradnju, Marko Martinović, tada na službi pri Venecijanskoj republici. On je  u Perastu započeo prvu privatnu i priznatu pomorsku školu u svijetu, gdje su se pomorskim vještinama počeli obučavati i ruski boljari/plemići koje je u tu svrhu u Perast poslao ruski imperator Petar Veliki“.

Žiri je priznanje za najbolje opremljen štand uručio zemlji-gošći jubilarnog Sajma, Turskoj,  koja je našim posjetiocima obezbijedila „izrazito kreativno predstavljanje tradicionalne turske kulture, kao i praktično predstavljanje izuzetnog kaligrafskog umijeća.  Nakkašane je naziv za mjesto na kome su se za vrijeme Osmanskog carstva izradjivale knjige. Institut Yunus Emre je  na Sajmu predstavio  program izrade knjiga na osmanskim dvorovima, zatim karakterističnu muziku toga doba. Najzanimljivije posjetiocima bilo je predstavljanje samog  procesa tradicionalnog postupka stvaranja knjiga. Oni  su bili u prilici da vide i primjerke knjiga koji su dobijeni ovim drevnim, tradicionalnim postupkom.

Posebna priznanja na ovogodišnjem Sajmu uručena su direktoru Turskog kulturnog centra Yunus Emre, gospodinu Džihanu Ozdemiru za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji.

Nacionalna biblioteka Crne Gore “Ðurđe Crnojević”  i izdavačka kuća CID iz Podgorice za doprinos razvoju Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, takođe su nagrađena posebnim izdanjima.