“Dodir ptice” u Kolašinu

 

U utorak, 10. maja sa početkom u 20 časova u galeriji Centra za kulturu Kolašin biće otvorena izložba skulptura Rista Radmilovića pod nazivom „Dodir ptice“.

Organizator izložbe je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Risto Radmilović je rođen 1950. godine. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu kao i magistraturu u klasi prof. Miša Popovića.
Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1982. sa statusom slobodnog umjetnika. Živi u Podgorici. Radi na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje kao i na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini. Samostalno je izlagao u Beogradu, Podgorici, Svetom Stefanu i Trebinju. Učestvovao je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu a dobitnik je i više nagrada za svoje stvaralaštvo.

U tekstu napisanom povodom izložbe održane u Podgorici likovni kritičar Slobodan Slovinić je, između ostalog, zapisao: “Radmilović svoju izrazito suptilnu skulptorsku poetiku ostvaruje u sublimatornom simplificiranju oblika i formi, u muzikalnom ritmovanju punog i praznog, rustikalnog i glatkog, zatamnjeno-patiniranog i sjajno-poliranog. Pa i
onda, kada izgleda da će doći do snažnog praska, do dramatičnog loma, Radmilović poput maga i nad takvim situacijama uspostavlja blaženstvo smiraja, spokojstva i antičke harmoničnosti…”.

Na izložbi u Kolašinu Radmilović će se predstaviti skulpturama rađenim u različitim materijalima a koje su nastale u toku njegovog višedecenijskog bavljenja temom ptica.

Izložbu će otvoriti Brankica Nedović, savjetnik u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.