Druga faza radova na utvrđenju Besac

 

 

Pavle Goranović, ministar kulture, posjetio je danas utvrđenje Besac u Virpazaru.

 

Ministar Goranovic u posjeti utvrdjenju Besac - 1

 

Nakon uspješno završene prve faze restauracije utvrđenja Besac 2013. godine, Ministarstvo kulture kroz IPA projekat “Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasljeđa – HERA”, realizuje drugu fazu radova na utvrđenju.

Ministar Goranović je istakao značaj cjelokupnog procesa restauracije utvrđenja Besac, naglasivši da je revitalizacijom ovog značajnog segmenta crnogorske kulturne baštine otvoren širok i plodan prostor za dalje djelovanje kroz kulturno-istorijsku i turističku valorizaciju. Ministar Goranović je kazao i da je finalizacija ovog projekta veliki pomak na razvojnom putu kulturnog turizma Crne Gore, te značajna tačka na mapi njene ponude u ovoj oblasti.

 

Ministar Goranovic u posjeti utvrdjenju Besac - 2

 

Druga faza radova na utvrđenju Besac je započeta krajem juna, a završetak navedenih radova je predviđen za kraj septembra tekuće godine. Ova faza obuhvata tehničke radove koji će utvrđenje učiniti funkcionalnim i pogodnim za maksimalno korišćenje svih potencijala ovog kulturnog dobra.

Vizija ovog lokaliteta i zaštićenog kulturnog dobra posebno će biti definisana Menadžment planom utvrđenja Besac, u skladu sa potrebama lokalne zajednice, a za potrebe razvoja kulturnog turizma.

 

Utvrdjenje Besac

 

U drugu fazu realizacije projekta uloženo je 313.000 eura.

 

Pogled sa Besca na Vir

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 1 =