Duo gitara u Kolašinu

 

16.05.2011.

Centar za kulturu, 20h

KOLAŠIN

 

 

Nakon koncerta koji je održan 11. maja u Pljevljima gitaristički duo koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević, u organizaciji Muzičkog centra Crne Gore, nastupiće  u Kolašinu, 16. maja u  Sali Centra za kulturu sa početkom u 20 časova.

 

Darko Nikčević (Nikšić 1971.) je flamenko gitarist i kompozitor. Završio je Elektrotehnicki fakultet u Podgorici, a master diplomu (MSc) je stekao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Radi na Muzičkoj akademiji na Cetinju kao rukovodilac elektro-akustičke laboratorije i predavač na predmetu Muzička tehnologija. Učesnik je brojnih koncerata u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, Holandiji, Italiji i Španijii. Autor je prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori “Flamenco” (1994.) u izdanju Muzičke produkcije Radio Televizije Crne Gore i koautor, sa klasičnim gitaristom Srđanom Bulatovićem, CD-a “DUO“ (2001.) i “Nostalgija“ (2005.). U Sloveniji je sa flamenko grupom Duende snimio istoimeni album sa svojim kompozicijama (2003.). Autor je knjiga “Škola gitare” (2000.), “Moć gitare” (2004.) i “Guitarra romantica” (2008.) i koautor, sa Srđanom Bulatovićem, udžbenika “Gitara za početnike” (2006.). Učestvovao je na velikom broju muzičkih emisija, koncerata i spotova mnogih radio i TV stanica u Crnoj Gori, Srbiji (Studio B), Hrvatskoj (HRT), Sloveniji (TV Slovenije i TV3) i Španiji (RNE – Radio Nacional de España). Član je Udruženja kompozitora Crne Gore.

Srđan Bulatović (Podgorica 1972.) počeo je svirati gitaru sa osam godina u klasi nastavnika Miodraga Ćupića, kod koga završava nižu muzičku školu, i koji ga usmjerava na profesionalno bavljenje gitarom. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Tošića, potom završava specijalističke studije gitare na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika, a zatim i magistrira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Vere Ogrizović. Prvi je diplomirani gitarista i magistar gitare u Crnoj Gori. Pored aktivnog bavljenja koncertnom djelatnošću kao solista, zajedno sa flamenko gitaristom Darkom Nikčevićem osniva duo gitara 1991. godine. Preko ovog dueta upoznaće muziku i drugih žanrova kao sto su flamenco, filmska, etno i džez muzika, koji ce u korelaciji sa klasičnom imati snažan uticaj na njegovo dalje bavljenje muzikom. Nezaobilazan je i pedagoški rad zasnovan na empirijskim principima koji ce kroz godine rada sa generacijama različitih uzrasta uticati na njegov dalji razvoj. Nastupao je kao solista i u raznim kamernim sastavima u zemlji i inostranstvu (Srbija, Hrvatska, Slovenija, BiH, Grčka, Italija, Mađarska, Francuska, Njemačka, Holandija, Egipat). Autor je knjige “Zbirka kompozicija i etida” za klasičnu gitaru (2003.), te koautor, sa Darkom Nikčevićem, udžbenika “Gitara za početnike” (2006.). Snimao je muzičke emisije, koncerte, spotove i sl. za radio i televiziju (RTV CG, RTS, HRT, TV SLO, TV Nil – Egipat, MTV – Madarska, Radio Kopar…). Kao solista, objavio je CD-e “Gitara”, koji je ujedno i prvi CD klasicne muzike snimljen i izdat u Crnoj Gori (1998.), i “Live in Belgrade” (2010.). U koautorstvu sa Darkom Nikčevićem izdao je CD-e “Duo” (2001.) i “Nostalgija” (2005.). Jedan je od osnivača i predavača na “Bar guitar festu”, i umjetnički direktor “GitarArt Summer Festivala” u Herceg Novom. Osnivač je odsjeka gitare u Srednjoj muzičkoj školi u Podgorici gdje radi kao profesor, kao i na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Održao je više majstorskih kurseva u zemlji i inostranstvu.