Džez trio Filipa van Enderta (Philipp van Endert) iz Njemačke u KIC-u „Budo Tomović“

 

KIC - Logotip

 
 

Džez trio Filipa van Enderta (Philipp van Endert) iz Njemačke premijerno će prirediti koncert u KIC-u „Budo Tomović“ u subotu, 3.oktobra, u 20 sati, pod pokroviteljstvom Ambasade Savezne Republike Njemačke, a povodom obilježavanja 25 godina od ujedinjenja Njemačke. Ulaz je besplatan.

Naredne večeri (4. oktobar), Filip van Endert Trio gostovaće u Zbirci pomorskog nasljeđa, Porto Montenegro u Tivtu, u 20 sati.

Trio Filipa van Enderta je već deset godina prisutan na njemačkoj džez sceni. Njegov novi album, četvrti po redu, „Prisustvo“ (Presence) snimljen je tokom turneje trija 2013. godine i odražava ljepotu, intezitet i bliskost tri muzičara. Ovaj sastav odvodi slušaoce na putovanje kroz pjenušave zvučne tokove, mirne pitke balade i fascinantne muzičke ambijente.

Nakon tri veoma cijenjena albuma (uključujući nominaciju za nagradu Duetscher Schallplatten), ovaj trio osvojio je srca ljubitelja džeza tokom proteklih deset godina i važno mjesto na muzičkoj sceni Njemačke i Evrope.

Album „Prisustvo“ je još jedna prekretnica na putu ka vrhunskim gitarskim interprentacijama vođe trija Filipa van Enderta.  Njegove pjesme se konstantno valjaju u finim harmonskim strukturama i delikatnim melodijskim linijama. Kompleksni ritmički unisono pasaži se suočavaju sa atraktivnim soloima. Sa njegovim kompozicijama, izvanrednom gitarskom tehnikom i tvrdoglavim stremljenjima da adaptira standarde, Filip van Endert se kreće ispred savremenih džez trendova. Kontrabasista Andre Nendža i bubnjar Kurt Bilker su genijalni muzičari koji sviraju sa njim od početka. Oni nisu samo poznati po Filipovom triju, nego i po sopstvenim uspješnim dugogodišnjim karijerama.

 „…ideja veličine, zrelosti i razmišljanja bez grubosti ili blagosti…“ – zaključio je kritičar Džezpodijuma (Jazzpodium) u tekstu o albumu „Presence.“

Filip van Endert (Philipp van Endert) je poznati njemački gitarista i kompozitor koji je svoje sviranje dokumentovao na više od četrdeset albuma koje je snimio zajedno sa velikanima džeza: Majkom Sternom (Mike Stern), Denijem Gotlijebom (Danny Gottlieb), Lajosom Dudasom (Lajos Dudas), Jarekom Smletanom (Jarek Smletana), Karlom Bergerom (Karl Berger), Gerdom Dudekom (Gerd Dudek), Kenijem Vilerom (Kenny Wheeler), Adrijanom Mirsom (Adrian Mears) i Rikom Margicom (Rick Margitz). Njegovo sviranje gitare je energično, ali i lirično. Njegova autorska muzika se služi izvorima i nasljeđem džeza da bi kreirao sopstvenu  muzičku fantaziju, melodiju i virtuozni instinkt. Muzika sa njegovog poslednjeg albuma „Prisustvo“ (Presence) odiše senzitivnim poimanjem dramaturške napetosti, a slušalac ima osjećaj otvorenog prostora i dubokog disanja.

Nakon povratka iz Amerike, Filip van Endert se razvio u osobenu ličnost na savremenoj džez sceni. Svirao je na mnogim turnejama, snimao u Americi i Evropi, i prihvatio pozive od mnogih internacionalnih festivala među kojima su dobro poznati: Montreux Jazz Festival, The Hague Jazz, Jazz Sur Son Toulouse, Ankara Jazz-festival i Leverkusener Jazztage. Pored toga, dobitnik je brojnih nagrada: German Record Award (2006) u džez kategoriji sa produkcijom Filip van Endert trija, pobjednik je Steven D. Holland Memorial Scholarship, Berklee Guitar Department Achievement Award i nagrade glavnog grada Dizeldorfoa za promociju kulture Sjeverne Rajne-Vestfalije (njemačka savezna pokrajna), 1996. Od 2009. godine, Filip van Endert je docent na smjerovima džez i električna gitara na Institutu za muziku i medije (Institute for Music and Media) u okviru Univerziteta muzike u Dizeldorfu (University of Music Duesseldorf) i od 2014. na Muzičkom konzervatorijumu u Osnabriku (IFM Conservatory of Osnabrueck).

Andre Nendža (Andre Nendza) je poznati kompozitor i kontrabasista koji važi za jednog od najistaknutijih muzičara na Njemačkoj džez sceni. Pohađao je džez odsijek na Muzičkoj akademiji u Kelnu na kojoj je diplomirao 1997. godine. Nastupao je uživo sa Dejvom Libmanom (Dave Liebman), Kenijem Vilerom (Kenny Wheeler), Rikom Margicom (Rick Margitza), Paolom Fresuom (Paolo Fresu), Dominikom Pifarelijem (Dominique Pifarely), Čarlijem Morijanom (Charlie Moriano), Adrijanom Mirsom (Adrian Mears), Dejvom Pikeom (Dave Pike), Rob van den Broekom (Rob van den Broesck), Markom Bejsijem (Marc Bassey), Ejvindom Arsetom (Eivind Aarset), Di džejom Ilvibom (DJ Illvibe), Ramešom Sotamom (Ramesh Shotham), Džasperom Blomom (Jasper Blom), Zoltanom Lantosom (Zoltan Lantos), Anhelikom Nijesijom (Angelika Niescier) i Majklom Koenom (Michael Cohen). Andre je snimio preko šezdeset albuma, od kojih je trinaest pod njegovim autorstvom. Nastupao je na brojnim festivalima: Jazzfest Berlin, NorthSea Jazzfestival, Jazzfestival Ankara itd. Dobitnik je brojnih nagrada: Kulturforderpreis der Sparkassenstiftung NRW (1997), ECHO JAZZ u kategoriji Basista – instrumentalista godine  za njegov album „rooms restored“ (2012), a sa inovativnim džez trijom Tria Lingvo osvojio je „Novu njemačku nagradu“ (Neuer Deutscher Jazzpreis, 2014). Od 2007. aktivno piše članke za online blog magazina Jazzthing. Nendža je vrstan profesor: od 1997. godine, vodio je Visoke studije džeza (Vorstudium Jazz) u okviru privatne škole džez muzike (Offene Jazz Haus Schule) u Kelnu, gostujući je predavač na muzičkim akademijama u Frankfurtu, Drezdenu, Arnhajmu (Holandija), Blumingtonu (SAD), kao i u Ljetnjoj džez školi u Edinburgu. Uz to je i član predavačkog tima kursa  „jazzemble“  na Akademiji Remscheid.

Kurt Bilker (Kurt Billker) je jedan od najboljih njemačkih džez muzičara. Zbog svog umijeća sviranja na bubnjevima kritika ga je ocjenila kao muzičara koji doprinosi čvrstim i prefinjenim ritmom, koristeći svoju nevjerovatno osjetljivu muzikalnost. Kurt Bilker je završio muziku na Kelnskom konzervatorijumu (1971 – 1977) i aktivno svira od 1975. godine. Bio je član benda „Key“ sa Markusom Štokhausenom i Hugom Ridom, i od tada je svirao brojne koncertne turneje, studijske, televizijske i radijske produkcije. Snimio je preko sedamdeset CD-a sa veoma poznatim i internacionalnim muzičarima kao što su: Filip Katrin (Philip Catherine), Rendi Breker (Randy Brecker), Atila Zoler (Attila Zoller), Lajos Dudas (Lajos Dudas), Toni Lakatos (Tony Lakatos), Majkl Urbanijak (Michael Urbaniak), Eni Vajthed (Annie Whitehead), Li Konic (Lee Konitz), Stiv Lejsi (Steve Lacy), Tom van der Geld (Tom van der Geld) itd. Takođe je učestvovao na prestižnim džez festivalima kao što su: North Sea, Montreal Montreux, Leverkusen, Nurnberg, Ingolstadt i mnogi drugi.

 

Plakat finalni Philipp van Endert Trio-page-001