“Euripid na filmu”

 

30. mart 2012.
Podgorica, CNP, 18h i 20,30h.

 

 “Euripid na filmu”

 

U petak 30. marta na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće priređen program “Euripid na filmu” – omaž slavnom grčkom reditelju Mihalisu Kakojanisu i projekcije filmova „Elektra “ i „Ifigenija“ sa Irenom Papas u glavnim ulogama.

Program se realizuje u saradnji sa Fondacijom Mihalis Kakojanis, Ambasadom Grčke u Crnoj Gori i Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Projekcije počinju u 18. i 20.30 časova, a ulaz za obje projekcije je slobodan. Filmovi su titlovani na crnogorskom i engleskom jeziku.

Prije prve projekcije publici će se obratiti Ambasador Grčke Emmanuel Papadogiorgakis i direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović.

 

 

Elektra / Ηλέκτρα
(110′, igrani film, 1962)

Sinopsis:
Elektra (Irena Papas) i njen brat Orest su odvojeni kad im majka, Klitemnestra, sa svojim ljubavnikom ubije oca, Agamemnona, po njegovom dolasku iz pobjedom ovjenčanog Trojanskog rata. Ona se udaje za siromašnog seljaka kako bi pobjegla iz doma njene majke-ubice. Nekoliko godina kasnije, Orest i Elektra se, sada odrasli, ponovo ujedinjuju i smišljaju krvavi plan da ubiju svoju majku kako bi se osvetili za smrt oca. Priča je zasnovana na istoimenoj Euripidovoj tragediji.

Režija: Mihalis Kakojanis
Scenario: Mihalis Kakojanis (zasnovano na Euripidovoj drami)
Direktor fotografije: Valter Lasali
Muzika: Mikis Teodorakis
Scenografija / Kostimi: Spiros Vasiliu
Glumci: Irena Papas, Janis Fertis, Manos Katrakis, Takis Emanuel, Notis Perjalis, Teani Joanidu
Produkcija: Finos Film

Nagrade:
Kanski filmski festival – Specijalna nagrada žirija (najbolji adaptirani scenario), Gran Pri za izuzetno tehničko dostignuće
Nominacija za nagradu Oskar – najbolji film van engleskog govornog područja

 

Ifigenija / Ιφιγένεια
(127′, igrani film, 1977)

Sinopsis:
Kada Ahejci krenu na put u Troju kako bi vratili Helenu, otetu suprugu spartanskog kralja Manelaja, njihovi brodovi bivaju zadržani na Aulidi usljed nedostatka vjetra. Kako nemaju dovoljno hrane da dugo ostanu na moru, vođe napada, uključujući Manelaja (Kosta Karas) i njegovog brata Agamemnon (Kosta Kazakos), odlučuju da siđu na kopno. Po nagovoru proroka, Agamemnon odlučuje da žrtvuje bogovima svoju kćer Ifigeniju (Tatjana Papamosku). Njena majka Klitemnestra (Irena Papas) pokušava sve što je u njenoj moći kako bi zaustavila žrtvovanje, ali ne uspijeva… Film je zasnovan na Euridovoj tragediji “Ifigenija na Aulidi”.

Režija: Mihalis Kakojanis
Scenario: Mihalis Kakojanis (zasnovano na Euripidovoj drami)
Direktor fotografije: Nikos Arvanitis
Muzika: Mikis Teodorakis
Scenografija / Kostimi: Dionisis Fotopulos
Glumci: Irena Papas, Kostas Kazakos, Kostas Karas, Tatjana Papamosku, Kristos Cagas, Angelos Janulis, Panos Mihalopulos, Dimitri Aronis,…
Produkcija: Mihalis Kakojanis, Grčki filmski centar

Nagrade:
Nominacija za nagradu Oskar – najbolji film van engleskog govornog područja