Festival mediteranskog teatra “Purgatorije” – Predstava “Duh koji hoda”

 

Centar za kulturu Tivat

 

 

U četvrtak, 18.08.2016. godine, u 21:00 sat na ljetnjoj pozornici u Tivtu, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” biće izvedena predstava “Duh koji hoda” u produkciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture.

Režiju potpisuje Aleksandar Popovski po tekstu Dejana Dukovskog, a u predstavi igraju Nenad Pećinar, Dušan Jakišić, Milorad Kapor, Igor Pavlović, Strahinja Bojović, Radoje Čupić, Jovana Stipić, Gordana Đurđević Dimić, Višnja Obradović, i Danica Grubački. 

 Izuzetna umjetnička predstava, kompletna u svim najvažnijih scenskim aspektima: izuzetan tekst o borbi projedinca protiv sistema, maestralna režija, efektna scenografija i kostimografija, odličan ansambl, sve upotpunjeno odličnom muzikom i songovima. Predstava koja se nalazi u selekciji svakog festivala u regionu koji sebe naziva ozbiljnim. U cilju da se u najboljem svjetlu publika upozna sa ovim pozorišnim spektaklom u svakom smislu reči prenosimo riječ reditelja:

Potreba da radimo ovu prestavu je nastala od potrebe da sebi objasnim kako individualac može da funkcioniše u svetu koji smo stvorili u poslednjih petnaest godina. Kad govorim o tom svetu, mislim na svet koji je odredio sebi kapitalistički liberalizam kao primarnu ideologiju, nacionalizam kao državnu politiku, kriminal i religiju kao dominantan stav i pogled na stvari. U tom svetu hoda Hamlet, čovek koji jasno vidi prevaru. U 90-im je bilo sasvim jasno ko je pozitivac a ko negativac. Novi vek je sve izjednačio, oni su prešli na našu stranu, uzeli naš govor, odeću, ponašanje. Postali su miroljubive demokrate u vučjoj koži. Naše polje borbe se suzilo i morali smo da tražimo nova polja delovanja.

Tako je nastala priča o čoveku koji kreće u borbu protiv tog sistema. Utopijska melodrama o mogućem Hamletu koji, umesto da razmišlja, deluje. Umesto da sumnja, on odlučuje da ubije i Kralja i Kraljicu i sve koji mu stoje na putu da oslobodi i očisti ovaj svet od nepravde. Postoji nepravda, kaže on, i to je to. Neko je morao da počisti.” -Aleksandar Popovski

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × three =