Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” – Predstava “Mrešćenje šarana”

 

Centar za kulturu Tivat

 

 

U petak 26.08.2016. godine, u 21:00 sati na ljetnjoj pozornici u Tivtu, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “ Purgatorije ” biće izvedena predstava “Mrešćenje šarana” u produkciji Ateljea 212 iz Beograda.

Mrescenje saranaRežiju potpisuje Milan Nešković po tekstu Aleksandra Popovića, a u predstavi igraju Hristina Popović, Viktor Savić, Dubravka Mijatović, Nenad Jezdić, Dragana Đukić, Svetozar Cvetković, Nemanja Oliverić, i Ivan Jevtović.

“Mrešćenje šarana” je komad o prelomnim istorijskim trenucima, političkim previranjima i velikim društvenim promjenama koje se paralelno događaju u jednoj kući, unutar mješovite porodice malih građana i seljaka, koji se, međusobno, bore za vlast i prevlast. Komično i apsurdno je koliko u toj borbi provejavaju i duševnost i ranjivost i smešna ljudska moralna posrnuća. Kao i sam pisac, i ova predstava pokušava da mane svog naroda, one najgore osobine na neki način objasni i da, objašnjavajući, traži neki bolji put. “Mrešćenje šarana” se događa u turbulentnim vremenima i represivnom sistemu koji bude zvijer u ljudima. Čovek ima svoje animalno biće i ne treba se mnogo igrati sa njim. Ko pusti zvijer iz čoveka, taj je veliki zločinac. Ne bi nas mnogo trebalo izazivati da počnemo da jedemo rukom, da otimamo, da udaramo – da dignemo ruke od salvete, od tanjira, od kašike. Ne treba ruže gajiti u podrumu i zalivati ih vrućom vodom da bismo vidjeli koliko su one otporne. Zna se šta s ružama treba raditi. Hoće vrlo brzo ruža da podivlja. Hoće čovjek da podivlja.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 11 =