FIAT 2013 – „Do Nothing“

 

FIAT_logo baner

 
 
 

Obnovu Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013. koju je iniciralo Ministarstvo kulture Crne Gore, a podržao Glavni grad Podgorica uz pomoć generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma, ove godine prati nekoliko programa kojima se želi ukazati na renome pređašnjih festivala i na ono što su bili ekskluzivni sadržaji FIAT-a.

Konceptualna umjetnost bila je veoma zastupljena u prethodnim izdanjima FIAT-a. Premijerno na FIAT-u 2013. 11. septembra će u Kuslevovoj kući u 21 sat biti prikazan film nastao 2006. godine iz projekta Petra Ćukovića pod nazivom „Do Nothing“. „Do Nothing“ će uz tumačenje Petra Čukovića biti dio programskog segemnta Montenegro Art Guerilla.

Gost programa biće veliki svjetski konceptualni umjetnik Oleg Kulik. Kulik je nastupao na FIAT-u 1996. godine. Kao kustos Galerije Regina, Kulik je postao poznat po svom neobičnom načinu postavljanja slika na točkove i zapošljavanju ljudi da brinu o umjetničkim djelima.

Okupljeni srodnom mišlju i nagovještajima koje je ona nosila, 24. septembra 2006, u planinskom ambijentu sela Pišče u Pivi, četrdesetominutnom ćutanju su se prepustili Dado Đurić (prazna stolica), Ilija Šoškić, Dmitrij Prigov, Rastko Močnik, Raša Todosijević, Slobodan Mijušković, Jan Fabre, Jusuf Hadzifejzović, Milija Pavićević, Vesko Gagović, Svetlana Racanović i Petar Ćuković.

„Do Nothing“ je zamišljen kao sveden, »jednostavan«, ali istovremeno i višedimenzionalni »događaj«, koji je u svojoj neposrednoj manifestacionoj osnovi podrazumijevao boravak dvanaest pozvanih sudionika na odabranom mjestu-pejzažu, na sjeveru Crne Gore, u selu Pišče u Pivi, pri čemu se njihova glavna »aktivnost« usredsrijedila na ritualno-kontemplativno posmatranje prirodnog prizora, u odabranom vremenskom četrdesetminutnom intervalu, kao i niz »linkova« u odnosu na centralnu »aktivnost« mentalnog »osvajanja« pejzaža, koji podrazumijevaju različite djelatne prakse: naknadne tekstove, razgovore, fizičko »osvajanje pejzaža«, foto i filmsku dokumentaciju-postprodukciju, itd.

Kako je objasnio Petar Ćuković, na smisao »Do Nothing« ideje na neki način upućuje i karakter jezičkog iskaza u njegovoj engleskoj varijanti. Za razliku, naime, od izraza na našem jeziku, koji podrazumijeva dvostruku negaciju, »ne čini ništa«, u engleskoj varijanti postoji afirmativ »do«, dakle »čini«, a potom negacija »ništa«, ovaj, naizgled, jezički formalizam, razlika u konstrukciji jezika daje dodatnu mogućnost da se dokuči smisao ovog projekta: naime, prividni pasivizam, vidljivi fizički pasivizam je zapravo »aktivan« i »djelatan«, on se »povlači« pred mentalnim »aktivizmom« kojeg »gura« u prvi plan, a koji kao da veli: za-misliti se, raz-misliti, zaustaviti se, osvrnuti se, sačuvati, odabrati…