FIAT 2013 – „Ivan Marović – bez buke“

 

FIAT_logo baner

 
 

Ne znamo odakle je došao, teško pratimo kuda sve stiže: Ivan Marović je jedna od najautentičnijih pojava crnogorske muzičke scene, zvijezda upala u našu muziku kao kometa u predsjedničke filmove.

Znamo da će sigurno nastupiti 08. septembra 2013. godine na obnovljenom Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013. u Kuslevovoj kući, u 21 sat, u okviru segementa Montenegro Art Guerilla, u programu „Ivan Marović – bez buke“.

Teško je zamisliti crnogorsku muzičku scenu bez Ivana Marovića. Ima ga svuda, on zauzima superiorno svaki zadati prostor, i daje domaće zadatke za dostizanje na svakom projektu na kome učestvuje: kao kompozitor, virtuoz na klaviru i gitari, aranžer, fenomenalni jazz improvizator, avant-pop gitarista, saučesnik u radu gotovo svih relevantnih crnogorskih bendova, studijski muzičar, kompozitor tzv umjetničke muzike, autor muzike za pozorište. U njegovom kameleonskom djelovanju smjenjuju se i miješaju svi muzički pravci pop i umjetničke muzike: divlji, nebrušeni avangardizam Plemena i plemeniti zvuk jazza Baltazara; eklektični rock benda Autmn for Free i inventivni moćni zvuk Beta Baroque-a. Marović plovi kroz žanrove sa lakoćom, i godinama se već igra muzikom, oduševljavajući željnu cg publiku i održavajući živom cg scenu. Da ga nema, trebalo bi ga izmisliti. Pošto ga ima, pitanje je znamo li šta ćemo s njim, i možemo li ga podnijeti. To jest, on nas. Njegov talenat je u nesrazmjeri sa feedbackom koji u našim malim mistima može dobiti. Ipak, radosni smo što možemo sa posjetiocima FIAT-a podijeliti još jedan od driblinga koje čini na petoparcu crnogorskog muzičkog prostora.

Ivan Marović nastupiće u 21 sat u prostoru Kuslevove kuće, zajedno sa svojim prijateljima, kolegama iz nekoliko bendova. U prvom dijelu večeri izvodiće muziku koju je radio za pozorište, a zatim nastupiti sa bendom Pleme, izvodeći jedan od njihovih uobičajenih aleatornih sessiona.

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013. pokrenut je nakon višegodišnje pauze, na inicijativu Ministarstva kulture, a uz pomoć Glavnog grada Podgorica i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma. Direktorica FIAT-a 2013. je rediteljka Ana Vukotić, a predsjednik Savjeta festivala reditelj i jedan od osnivača FIAT-a Slobodan Milatović.

 

Press Office FIAT-a