FIAT 2013 – “Poslije retrospektive”

 

FIAT_logo baner

 
 

Na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013, 06. septembra će biti razgovor povodom nedavno održane retrospektive jednog od naznačajnijih crnogorskih umjetnika Milije Pavićevića, u Kuslevovoj kući, u 21 sat. Ovom prilikom biće prikazan video snimak vođenja kroz izložbu od strane kustosa retrospektive, Petra Ćukovića. Program se realizuje u partnerstvu sa Centrom savremene umjetnosti, a nosi naziv “Poslije retrospektive”.

Retrospektivna izložba Miliej Pavićevića, održana je u maju 2013. na Cetinju, u Crnogorskoj gleriji  savremene umjetnosti Miodrag Dado Đurić, u produkciji Centra savremene umjetnosti iz Podgorice i Narodnog muzeja sa Cetinja. Povodom retrospektive štampana je i monografija za koju su tekstove pisali Jerko Denegri, Svetlana Racanović , Jovan Čekić, Petar Ćuković i Vladimir Đurišić.

Intrigantno Pavićevićevo djelo već decenijama vibrira snažno i konsekventno. Kroz trasformacije i inventivnost njegovog opusa crnogorska likovna scena pravila je važne i intrigantne kopče sa širim, evropskim umjetničkim konceptom. Istorijat i razvoj Fiata koincidira i prepliće se sa razvojem Pavićevića kao umjetnika u raznim njegovim fazama. Priča o savremenoj, pa i alternativnoj crnogorskoj umjetosti teško može biti ispričana bez uvida u ovu relaciju.

Petar Ćuković u svom tekstu kaže “(…) čini se da ima smisla govoriti o tome kako je Milija Pavićević neobična pojava u našem umjetničkom životu. I, zapravo, što se više čini da opšte podudarnosti suspenduju relevantnost jedne ovakve ideje, to se više ukazuje potreba da se ova teza nekako „odbrani“, da se ukaže na one pojedinosti, koje ovu umjetničku figuru čine izuzetnom, posebnom i neobičnom. Ne postoji bolji put od neposrednog susreta sa njegovim djelom. Evo nas stoga opet u lavirintu, pred njegovim djelima, od ranih radova do najnovijih dana, praveći stanku, izbor, na čvornim mjestima.”

Veče sa Milijom Pavićevićem dio je segmenta Montenegro Art Guerilla. Sa Ćukovićem će razgovarati Vladimir Đurišić.

FIAT je ponovo pokrenut nakon višegodišnje pauze, na inicijativu Ministarstva kulture i Opštine Podgorica. Generalni sponzor FIAT-a je Crnogorski Telekom.

Press Office FIAT-a