FIAT 2013 – Pozorišni komad „Poglavlja 23 i 24“

 

FIAT_logo baner

 
 
 

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013, čiju obnovu inicira Ministarstvo kulture Crne Gore, uz pomoć Grada Podgorice, i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma, će i ove godine pokušati da ispita u kakvom se kulturnom ambijentu kreće nova crnogorska alternativna scena, što je to nova inteligencija, i ko su buduća imena koje FIAT lansira u neizvjestan i zavodljiv svijet umjetnosti.

Montenegro Art Guerilla je prvi segment ovogodišnjeg obnovljenog Festivala internacionlanog alternativnog teatra – FIAT 2013, kojim se namjerava ukazati na aktuelnu crnogorsku umjetničku scenu, ali i podsjetiti na urbanu gradsku gerilu prethodnih FIAT izdanja, kao i na ljude koji su obilježili crnogorsku modernu umjetnost u prošlom vijeku i one na koje se nade polažu danas.

FIAT-ova dugogodišnja pozicija otvorene scene i eksperimentalne umjeničke prirode, učinila je da mnogi mladi ljudi danas budu zauvijek zavedeni magijom teatra.

Ove godine FIAT je  na taj način otvorio prostor mladoj organizaciji Alternativna teatarska aktivna kompanija – ATAK, čije jezgro čine mladi crnogorski dramaturzi Dragana Tripković, Vasko Raičević, i afirmisana crnogorska glumica Ana Vujošević. ATAK je orgnizacija koja okuplja umjetnike i studente rzličitih profilacija, među kojima su pisci, slikari, dizajneri, muzičari…

ATAK će se uz produkcijsku pomoć FIAT-a, predstaviti ove godine premijerno na festivalu pozorišnim komadom „Poglavlja 23 i 24“ za koji su tekst pisali Dragana Tripković i Vasko Raičević- Uloge tumače Ana Vujošević, Dejan Ivanić i Lora Vukčević.

Pozorišni ogled „Poglavlja 23 i 24“ (u podnaslovu – plamen kontemplacije), će se igrati u koritu Ribnice, u utorak (03. 09. 2013), u 21 sat. „Poglavlja 23 i 24“ je teatarski odgovor na apsurd crnogorske svakodnevice. Radnja prati bračni par koji za vrijeme večere, u svečanoj atmosferi i optimističkom raspoloženju, diskutuje o ličnim i društvenim perspektivama. Mada atmosferom upućuje na teatar apsurda, tekst je zasnovan na jeziku koji dominira javnim govorom u ovoj sredini. Tako neprirodne jezičke konstrukcije i floskule koje se uzimaju zdravo za gotovo iz sfere javnog prelaze u individualni prostor. Pokazuje se kako naš tzv. realni, svakodnevni diskurs zapravo pripada polju apsurda. Elementi od kojih je izgrađen takav svijet, kao i naš odnos prema sopstvenoj egzistenciji u takvim okolnostima, sami po sebi čine teatarski gest.

Press Office FIAT-a