FIAT 2013 – Predstava “Žabar”

 

FIAT_logo baner

 
 
 

Festival internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013. koji je ove godine obnovljen na inicijativu Ministarstva kulture, a uz pokroviteljstvo Glavnog grada Podgorice i uz pomoć generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma, ove godine se ističe u namjeri da pred crnogorski auditorijum postavi ono što su bitna dešavanja ili čak iskoraci kada je riječ, prije svega o pozorišnoj sceni.

U gerilskim finansijskim uslovima, u godini obnove, i uz pomoć prijatelja Festivala, kakvi su Kraljevsko pozorište Zetski dom, Crnogorsko narodno pozorište, KIC „Budo Tomović“, sala DODEST, Centar savremene umjetnosti, JU Muzeji i Glaerije i drugi, FIAT uspijeva da održi značajno visok nivo programskih sadržaja iz crnogorske produkcije. Ono što je važno u svemu ovome je da je FIAT uspostavio fantastičnu komunikaciju sa publikom koja se za sedam dana od početka festivala već formirala u jednom znakovitom broju.

U okviru segmenta Montenegro Art Guerilla koji je profilisan kao program za crnogorske autore, 07. 09. 2013. u 21 h, biće odigrana treća predstava na FIAT-u, „Žabar“ slavnog njemačkog pisca R. V. Fasbindera, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja.

Radi se o projektu koji potpisuju Lidija Dedović i Petra Veber, a koji je diplomska predstava mladih i već popularnih glumaca sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, u klasi prof. Branislava Mićunovića: Miloša Pejovića, Jovana Krivokapića,Petra Novakovića, Bojane Malinovske, Karmen Bardak, Ane Vučković, Momčila Otaševića, Aleksandra Radulovića, Sanje Jovićević, Gordane Mićunović i muzičara Nebojše Nenezića.

Fasbinderov komad „Žabar“ podržan je inspirativnom i energičnom igrom mladih glumaca, napravljen u duhu autora i vremena u kojem je stvarao, a koje veoma sliči ovom našem u pogledu brutalnosti, fobija savremenog društva, socijalne klaustrofobije i slično.